Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Erhvervsrettede jordfordelinger er nu sendt i høring

Af MAN - 15. apr. 2019 KL. 18:15

1. juli 2019 åbner den nye ordning for erhvervsrettede jordfordelinger, som er et tiltag under Regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkepartis hjælpepakke i forbindelse med tørken sidste sommer.

Det er allerede nu en god idé at finde sammen med andre interesserede, hvis man overvejer at indgå i en frivillig jordfordeling. Bekendtgørelsen er sendt i høring med frist 19. maj 2019, skriver Landbrugsstyrelsen.

Ordningen yder tilskud til lodsejere, der deltager i en jordfordeling, som har til formål at skabe bedre arronderede landbrugsejendomme. Det vil sige, at den enkelte landmand vil kunne opnå forbedring af sin driftsenhed ved at byttet sig til jord, som gør det muligt at sammenlægge arealer, så de bliver større og nemmere at håndtere med store maskiner. Forbedringerne kan også ligge i, at landmanden får mindsket køreafstanden mellem driftsbygninger og omdriftsarealerne. Dermed vil lokalsamfundet opleve mindre kørsel på de offentlige veje med store og tunge landbrugsmaskiner samtidigt med, at udledning af CO2 reduceres, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Hvad indeholder ordningen?

Ordningen for Erhvervsrettet Jordfordeling er en del af den hjælpepakke til landbruget, Tørkepakken, som blev aftalt mellem Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i september 2018.

Ved aftalen blev der givet en tillægsbevilling på 10 millioner kroner, og der skal være givet tilsagn til tilskud til denne type jordfordelinger i 2019.

- Vi forventer, at tilskuddene bliver udbetalt i 2020 eller senere afhængig af, hvor hurtigt de enkelte projekter bliver gennemført, skriver Landbrugsstyrelsen.

For at komme i betragtning til et tilskud, skal der i det projekt, som man vil deltage i, indgå mindst 10 lodsejere med mindst 100 hektar til omfordeling. I ansøgningen skal man sandsynliggøre det arronderingsmæssige potentiale, som ordningen sigter mod.

Forudsætning for at få udbetalt et tilskud er, at de deltagende lodsejere lader sig registre i en frivillig forening, der har sit eget cvr.nr. og Nemkonto.

Det er foreningen, der søger om tilsagn hos Landbrugsstyrelsen, og det er også foreningen, der gennem hele processen er kontaktpersonen mellem samtlige deltagende lodsejere, planlægger, landinspektør og Landbrugsstyrelsen.

- Vi udbetaler jeres tilskud til foreningen, og I fordeler selv tilskuddet mellem jer i forhold til de omkostninger, som I hver især har afholdt omkostningen for selve mødeafholdelse mellem lodsejerne, planlægningen af jordfordelingen og den matrikulære berigtigelse skal lodsejerne i fællesskab selv stå for. Landbrugsstyrelsen forestår myndighedsarbejdet med henblik på at få afsagt kendelse i det pågældende projekt hos Jordfordelingskommissionen og få kendelsen tinglyst på de ejendomme, der deltager i projektet, skriver styrelsen.

Nationalt finansieret

Af bevillingen på 10 millioner kroner er 2,2 millioner kroner overført til Landbrugsstyrelsen til oprettelse og administration af ordningen, herunder Landbrugsstyrelsens myndighedsfunktion i forbindelse med afsigelse af kendelse i jordfordelingskommissionen. Den resterende del på 7,8 millioner kroner kan udmøntes som direkte tilskud til de lodsejere, der deltager i en jordfordeling. Vi forventer, at der inden for rammen kan ske omfordeling af i alt cirka 2.228 hektar.

Tilskuddet dækker transaktionsomkostningerne i forbindelse med gennemførelse af erhvervsrettede jordfordelinger, herunder blandt andet omkostninger til:

Jordfordelingsplanlægning og berigtigelse, afholdelse af møder med lodsejere, udfærdigelse af ansøgning om tilsagn, den matrikulære berigtigelse af den afsagte kendelse ved landinspektør, udgifter til tinglysning samt gebyrer til Geodatastyrelsen.

- Tilskuddet dækker maksimalt omkostninger indtil 3.500 kroner pr. omfordelt hektar. Det er en forudsætning, at de omkostninger, der er søgt om tilskud til, er afholdt. Der skal desuden være afsagt kendelse i det pågældende projekt af jordfordelingskommissionen. Vi udbetaler ikke forskud på tilskuddet, skriver styrelsen.

Ordningen er 100 procent nationalt finansieret.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame