Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Åbent møde om fosforfølsomme områder

Af Maskinbladet - 24. feb. 2018 KL. 12:00

På baggrund af de skærpede lofter for fosforfølsomme områder inviterer LMO til åbent møde om konsekvenserne.

Midt- og Østjyske landmænd bliver hårdt ramt, når de skærpede lofter i de fosforfølsomme områder træder i kraft til august. Ifølge LMO bliver alle i områdene enten direkte eller indirekte berørt af ændringerne.

På den baggrund kalder syv Midt- og Østjyske landbrugsorganisationer under LMO alle områdets landmænd og andre interesserede parter til samling 1. marts 2018 i Landbrugets Hus i Horsens. Formålet er at få hele sagen afdækket så godt som muligt.

- Udpegningen af de fosforfølsomme områder kom kort før jul, og selvom vi indtil videre kun har set kortet og de skærpede lofter, kan vi allerede nu forudse store udfordringer, siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening. Allerede pr. 1. august i år, skal de skærpede fosforlofter i de fosforfølsomme område træde i kraft. Det efterlader, ifølge LMO, ikke meget rum for ordentlig planlægning, for den enkelte landmand.

- Det er ganske enkelt frustrerende, derfor kan vi ikke bare sætte os ned og vente. Vi skal nå ud til vores medlemmer og vi skal have Christiansborg til at erkende alvoren, siger han.

Direkte ramt

Mange landmænd bliver direkte begrænset af de skærpede lofter, særlig mink- og fjerkræproducenter. En række andre kan blive indirekte påvirket af stigende priser på jord, dyrere forpagtningsaftaler og længere transport af gylle. Dertil kommer, at biogasanlæg kun i begrænset omfang kan tage imod gylle fra mink og fjerkræ, på grund af det ringe forhold mellem kvælstof, fosfor og kulstof.

På mødet vil Folketingspolitiker Kristian Pihl Lorentzen, Hans Peter Olsen fra Miljø- og Fødeministeriet, samt Morten Høyer fra Landbrug & Fødevarer, kommer med deres vinkel på udfordringer og muligheder.

LMO og Seges stiller med henholdsvis Børge O. Nielsen, planteavlskonsulent og Thorkild Birkemose, landskonsulent i gødskning, som begge har stærkt fagligt indblik i problematikkerne.

- Vi har behov for et stærkt team, til at klæde vores medlemmer på til denne udfordring, siger Maria Pilgaard, miljøpolitisk rådgiver i LMO.

- Dette er både en politisk og faglig udfordring, derfor samler vi både landspolitikere og eksperter til dette møde, siger hun.

Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening understreger, at det er nødvendigt at holde Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen op på sin udtalelse fra december, om at samarbejde med erhvervet for at hjælpe de landmænd, der nu og her mangler areal.

- Vi opfordrer alle medlemmer til at komme til mødet, for at finde ud af, hvor meget det, betyder for netop deres bedrift, siger Henrik Nielsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame