Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ydelsen steg markant

Af DAN BORUP JØRGENSEN, kædechef, Dyrlæger & Ko - 11. sep. 2017 KL. 13:51

Et tæt samarbejde mellem landmand, dyrlæge og konsulenter i konceptet helhedsrådgivning har optimeret produktion og økonomi på Frimandsgård ved Slagelse.

I løbet af blot fire måneder fra juni til oktober 2016 steg den gennemsnitlige ydelse hos Frimandsgårds malkekøer med seks procent, fra 10.488 til 11.118 kg EKM pr. år.

Den markante fremgang på så kort tid var et synligt resultat af en ny form for rådgivning, der har givet mere systematik i det daglige arbejde på bedriften.

Tilmed er de seks procent kun begyndelsen. Planen for Frimandsgård er, at ydelsen pr. ko om seks år skal være oppe omkring 12.800 kg EKM.

Frimandsgårds 67 malkende køer af blandet race begyndte at levere mere mælk ganske kort tid efter bedriftens ejer, Søren Friboe Olsen, havde sagt ja til at være med i en afprøvning af konceptet helhedsrådgivning. Et koncept som er udviklet af Dyrlæger & Ko i samarbejde med Syddansk Kvæg.

Med de tiltag, der er sat i værk som følge af helhedsrådgivningen, er de 12.800 kg et meget realistisk mål, vurderer Derk Vink. Han er kvægdyrlæge, medlem af Dyrlæger & Ko og drivkraft i udviklingen af det nye rådgivningstilbud.

Tættere samarbejde

Som navnet antyder, bygger helhedsrådgivning på et tættere samarbejde mellem dyrlæge og konsulenter, end der er tradition for. En anden grundpille i konceptet er udarbejdelse og regelmæssig ajourføring af en handlingsplan for bedriften.

Handlingsplanen er baseret på landmandens målsætninger og bedriftens potentiale og angiver, hvordan målene skal nås. Den skrives ud fra grundige samtaler mellem landmand, to dyrlæger og konsulent, og med den ene dyrlæge som pennefører og tovholder.

- Vi mødes to gang om året og opdaterer handlingsplanen ud fra de ændringer og resultater, vi har set siden sidst. Vi er landmanden, foderkonsulenten, eventuelt økonomi- eller anden konsulent, besætningsdyrlægen og mig selv, siger Derk Vink.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame