Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tjek rengøringsprocedurerne i kalvestalden

Af ame - 30. okt. 2017 KL. 11:11

Effektiv rengøring af kalveområdet er afgørende, hvis man skal minimere følgevirkninger af diarré hos kalvene - lyder det fra Seges.

Nedsat tilvækst, større modtagelighed overfor andre sygdomme - og i sidste ende en mindre produktiv ko. Det er nogle af de følger en omgang diarré hos kalven kan få - selvom den umiddelbart ser ud til at være kommet sig, skriver Seges.

Eksempelvis har studier, ifølge Seges, vist, at hvis en kalv har haft diarre, kan det betyde en lavere tilvækst i levealderen 0-90 dage på mellem 10 og 50 kg, en højere kælvningsalder hos kvien og en nedsat ydelse på mellem 4-6 procent i første laktation. Oveni har det vist sig, at en stor andel af de kalve, der har haft diarre, har større risiko for efterfølgende også at få lungebetændelse. Dertil kommer selvsagt ærgrelsen og tidsforbruget ved at passe syge kalve og ikke mindst den ringere dyrevelfærd for kalvene selv.

Her skal du have fokus

Tildeling af råmælk har fået et stort boost gennem de seneste år. Og de færreste kvægbrugere er i tvivl om, hvordan råmælkskvaliteten måles, hvor hurtigt efter kælvning råmælken skal tildeles, hvor mange liter og så videre. Besætningsstørrelsen stiger, og med den stiger også risikoen for kontakt med smitstoffer og dermed risikoen for sygdom, skriver Seges.

Samtidig har undersøgelser vist, at rutinemæssig rengøring af kalveområde, inventar og udstyr reducerer risikoen for diarre med omkring en faktor 10. Derfor er hygiejnen altafgørende i enhver kvægbesætning, og man bør undersøge sine rengøringsprocedurer er for alt udstyr, der bruges til kalvene. Det gælder, ifølge Seges, blandt andet framalkningsspanden, kalvesonden, kalvesutterne, kalvehytten og medarbejdernes arbejdstøj.

Brug desinfektion

Et vigtigt fokuspunkt er, ifølge Seges, kalvebokse og kalvehytter. Seges skriver, at vask af kalvebokse og kalvehytter med højtryksrenser i umiddelbar nærhed af kalvene, er uhensigtsmæssigt, da dråberne fra højtryksrensningen kan sende smitten lige i hovedet på kalvene.

Det er desuden en god idé at vaske med en basisk sæbe med tensider, da man bedst opnår den ønskede effekt af rengøringen med denne type midler, skriver Seges. Efter vask er det vigtigt at desinficere boksen eller hytten. Her er det vigtigt, at desinfektionsmidlet har den korrekte koncentration for at opnå den ønskede desinficerende effekt. Der skal man være opmærksom på, at ikke alle desinfektionsmidler er tilladt i økologiske besætninger, skriver Seges.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame