Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Storlandbrug med 2.500 malkekøer og 2.500 hektar planteproduktion

Af AAGE KROGSDAM, freelancejournalist - 15. jun. 2017 KL. 08:34

I et kuperet landskab nær byen Durbanville cirka 40 kilometer nordøst for Cape Town i Sydafrika driver familien Loubser en omfattende landbrugsvirksomhed bestående af en malkekvægbesætning på 2.500 malkekøer og et mejeri. Samtidig dyrkes 2.500 hektar med hvede, havre, lupiner og majs til ensilage. Som en lille nicheproduktion fremstilles vin fra 100 hektar vinmarker.

Familien Loubsers fremtid som mælkeproducenter blev grundlagt i i begyndelsebn af 1950. Dengang blev gården Welgegund købt af nu afdøde landmand Eduard Loubser, som etablerede en malkekvægbedrift på 64 hektar.

Igennem årene er produktionen løbende blevet udvidet samtidig med, at der er opkøbt mere og mere jord. I dag er det Eduard Loubsers fem sønner, der via en fond driver familievirksomheden. I 1995 dannede de selskabet Fair Cape Dairies samtidig med, at de stiftede et mejeri.

Fire store løsdriftsstalde

Mælkeproduktionen finder sted i fire kæmpe løsdriftsstalde, hvor den nyeste teknologi er taget i anvendelse. I hver af de fire store stalde, hvor den varme luft i bygningen blæses op til loftet, er der en åbning i hele taget, hvor den varme luft "lukkes" ud, og samtidig kan kølig luft trænge ned til køerne fra loftet. På den måde kan temperaturen i løsdriftsstaldene holdes cirka 10 grader under udetemperaturen, som om sommeren kan nå op på 40 grader.

Midt i hver løsdriftsstald er der hvileplads for køerne med masser af halm. Her får halmen og den gødning, som efterlades her, lov at ligge til madrassen er cirka halvanden meter tyk, hvorefter man med store udmugningsmaskiner fjerner halmlaget, som benyttes til gødning på gårdens marker.

Fokus på dyrevelfærd

- Det er vores målsætning, at hver ko skal have så godt et miljø som muligt med god plads og ikke for varmt. Fordi vi tror på, at god dyrevelfærd med gladere køer er med til at give høje mælkeydelser. Desuden skal køerne behandles ordentligt. Her bruger vi ikke kæppe til at genne på køerne, og vi råber ikke, når køerne skal på plads i malkekarrusellen, fortæller den ene af brødrene, Johannes Loubser.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame