Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stor debatlyst til Økologirådgivning Danmarks møder

Af Klaus Eriksen - 11. jan. 2019 KL. 16:00

Særligt emnet om at erstatte soja fik deltagerne til at vågne.

Der var mange gode tips at hente for de fremmødte til "Next step"-mødet i Billund, hvor Økologirådgivning Danmark havde arrangeret adskillige gode faglige input fra eksperter.

Hele 52 havde fundet plads i kalenderen for at høre om faste kørespor i marken, varmestress hos køer og andre emner, som kan betyde en del kroner for bundlinjen, når året er omme.

- Vi er utroligt glade for, at så mange har valgt at deltage. Det samme var gældende onsdag, da arrangementet blev afholdt i Aulum, sagde Louise Kjær Hilligsøe, der er økologirådgiver med speciale i kvæg ved Økologirådgivning Danmark.

Deltager: Vi skal udvikle os konstant

En af deltagerne var Jens Madsen, som har en kvægejendom ved Give. Han var særligt interesseret i oplægget om at få analyseret maskinomkostningerne. En af pointerne i oplægget var, at man måske kan mindske disse udgifter med hele 2-3.000 kroner per hektar.

Maskinbladet mødte ham til en snak over kaffen sammen med tre andre kolleger om arrangementet.

- Nu har jeg haft fokus på andre ting de sidste år, så jeg tænker, det er på tide at se på maskinparken igen, sagde han.

Det er ifølge ham arrangementer af denne type, som er med til at øge bevidstheden om ting, som man "måske godt ved, man bør se på." At deltage her kan så være med til at få skubbet gang i processen.

- Vi skal flytte os hele tiden i dette erhverv. Men det er også det, jeg godt kan lide. Vi kan mange gange selv træffe beslutningerne og efterfølgende se resultatet. Den faglige tilfredsstillelse ved at se noget lykkes er vigtig og en motivationsfaktor, sagde han.

Kan man erstatte soja?

Særligt et af emnerne fik deltagerne til at diskutere, og det var, om det er muligt at erstatte soja med andre produkter i foderet. Økologirådgivning Danmarks oplægsholdere kom med eksempler på forskellige tiltag, herunder frisk græs i en kombination med andre ting.

Men det fandt flere deltagere urealistisk. Dette af flere årsager, herunder at man alligevel ikke kan fodre med frisk græs fra november til april. Debatlysten var stor, og der blev udvekslet erfaringer på kryds og tværs.

Men alt sammen var det nu ikke noget, som rystede arrangørerne.

- Det er sådan noget, der gør det sjovt at afholde den her slags arrangementer. Det er virkelig givende, når folk deler egne erfaringer. Det kan vi også bruge fremadrettet, sagde Louise Kjær Hilligsøe.

Torsdag d. 17. januar afholdes det sidste af i alt tre "Next step"-møder. Det foregår i Halkær Kro & Kulturhus i Nibe. Man kan læse mere om arrangementet i dette link.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame