Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Schweizere sagde nej til indgreb mod afhorning

Af Karsten Himmelstrup - 26. nov. 2018 KL. 13:30

Ved folkeafstemningen i går søndag blev det første forslag om indgreb mod landbrugets praksis afvist af befolkningen.

Det lykkedes ikke for den schweiziske bjergbonde Armin Capaul at få indført restriktioner mod afhorning af kreaturerne i landet via en folkeafstemning.

I går søndag gik schweizerne til stemmeurnerne, og 54,7 procent af dem sagde nej til initiativet. Det ville have betydet, at landmænd, som ikke afhornede deres kreaturer, skal have mere i statsstøtte.

Armin Capaul mener, at kreaturerne bruger hornene, når de laver en social rangorden, og at de bruger hornene til at kommunikere med. Dertil kommer, at det er smerteligt for kalvene at blive afhornet, lød argumenterne for et ja til forslaget.

Omvendt har bl.a. landboforeningerne argumentet for, at kreaturer med horn udgør en dødelig fare for de mennesker, der kommer i nærheden af dem eller arbejder med dem til daglig. Også den schweiziske regering var imod initiativet med henvisning til, at det kan koste op til 100 mio. kr. årligt at belønne ejere af kreaturer med horn.

Armin Capaul havde samlet mere end 100.000 underskrifter for forslaget og fik dermed opfyldt ønsket om en folkeafstemning. Det vurderes, at kun omkring 10 procent af de 1,5 mio. kreaturer i Schweiz i dag undgår at blive afhornet.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame