Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sådan klarer dine kalve kulden

Af joa - 27. sep. 2018 KL. 10:30

Kulde, øget medicinforbrug og stigende dødelighed en trist trio for kalve om efteråret. Seges har otte gode råd til, hvordan kalvene kommer godt igennem den kolde tid.

For kalve er kulde lig med en temperatur på 15 grader og nedefter. Med efterårets første frost i kalenderen i denne uge, er der derfor grund til at tro, at kalve landet over så småt er begyndt at fryse.

Seges' specialkonsulent Peter Raundal giver på landbrugsinfo.dk en række gode råd til at holde kalvedødeligheden nede. Det lykkedes i 2017, men med den sibiriske kulde i begyndelsen af 2018 forsvandt faldet, og kalvedødeligheden ramte tæt på otte procent, bemærker Peter Raundal.

Mælk og dybstrøelse

Overordnet set handler det om, at kalvene skal have hjælp til at kunne holde varmen. Dels skal de have mere energi, og mælkemængden bør hæves med ca. ½ liter, for hver 10 grader temperaturen falder - startende allerede ved 15 grader, skriver Peter Raundal.

- Tjek også mælkens udfodringstemperatur. Den skal være ca. 40 grader - også ved den sidste kalv i rækken. Dybstrøelsen skal holdes tør hele døgnet igennem. En fugtig eller direkte våd dybstrøelse er ekstremt afkølende i koldt vejr. Overvej også, om alle kalve skal have kalvedækken - ikke kun de syge eller små kalve, pointerer han.

Behandling og pleje af syge kalve

Peter Raundal opfordrer også til, at man holder ekstra øje med, om enkelte kalve viser sygdomstegn og reager straks.

- Den skal hurtigst muligt i behandling. Men det er også vigtigt at sætte den i sygeboks. Især i begyndelsen af et sygdomsudbrud. Det skyldes, at kalveflokkens immunitet er meget lav ved et sygdomsudbruds begyndelse. De smittede kalve bliver hurtigt meget syge og udskiller store mængder smitstoffer. Samtidig har mange kalve endnu ikke produceret tilstrækkeligt med antistoffer og er derfor meget modtagelige. Ved udbruddets begyndelse er der ofte ret få syge kalve. Det gør det praktisk muligt at tage dem fra. Men hvis tiden går, og mange kalve bliver syge, så er det en umulig opgave. Husk også ekstra pleje af den syge kalv. Den skal kunne hæve kropstemperaturen for selv at kunne bekæmpe infektionen. Derfor er det ekstra vigtigt, at den kan putte sig ned i et rigeligt lag tørt halm.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame