Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

ØRD: Guldet ligger i græsmarken

Af esu - 9. apr. 2018 KL. 13:15

Styr afgræsningen og tjen 600 kroner mere pr. ko. Det er et realistisk scenarie for mange økologiske mælkeproducenter, viser ØkologiRådgivning Danmarks beregninger.

De økologiske køer danser om få dage ud på kløvergræsmarkerne, og det er ikke kun køerne, der har noget at se frem til. De økologiske mælkeproducenter har store værdier gemt i græsmarkerne, som nu skal indløses. Det skriver Økologirådgivning Danmark i en pressemeddelelse.

Desværre er det langt fra alle, der høster det fulde potentiale, konstaterer kvægkonsulent Hans Lund, Økologirådgivning Danmark. Han har i en årrække rådgivet økologiske mælkeproducenter om afgræsning i regi af rådgivningstilbuddet 'Eliteafgræsning'. Erfaringer herfra og nye beregninger for et scenarie med 180 økologiske køer, 180 hektar og 180 afgræsningsdage viser, at man kan tjene 600 kroner mere pr. ko med en god afgræsningsstyring.

- Gevinsten er i runde tal 100 kroner pr. ko for hvert ekstra kg tørstof, koen optager i marken. Det er vel at mærke gratis penge, for arbejdsindsatsen er stort set den samme, fastslår Hans Lund.

I besætningen med 180 køer øges indtjeningen med 54.000 kroner ved at øge koens daglige græsoptag med 3 kg tørstof. Det er på ingen måde et urealistisk mål, eftersom mange økologiske mælkeproducenter i praksis opnår græsoptag på blot 5-6 kg dagligt.

- Erfaringen fra Eliteafgræsning er, at de mest dedikerede når op over 10 kg/ko, fortæller Hans Lund.

I praksis ligger der imidlertid en lige så stor gevinst ude i marken. En bedre styring af afgræsningen giver ikke kun et større græsoptag hos køerne men typisk også et højere udbytte pr. ha. En udbyttestigning på 1.000 kg ts pr. ha er realistisk mange steder og forøger indtjeningen på modelbedriften med yderligere cirka 60.000 kroner Samlet giver det en årlig ekstra indtjening på 633 kroner/ko.

Løbende benchmarking med kolleger

Hans Lund opfordrer derfor til en fokuseret indsats og tæt opfølgning i græsmarken i den sæson, der står for døren. Det er også en god ide at holde sine resultater op mod kollegernes. Som noget nyt vil deltagerne i ØRD Eliteafgræsning i år løbende kunne benchmarke deres resultater på fem områder:

- græsoptag her og nu

- græsoptag til dato

- opnået ydelse i forhold til forventet

- celletal her og nu

- restbeløb

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame