Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Optimering af kvælstofudnyttelse i majsen

Af Rasmus Dalsgaard - 28. mar. 2018 KL. 12:52

  • ww286496_1
  • ww286496_2
  • ww286496_3

Fosforloftet kan gå ud over muligheden for at tildele startgødning til majsen, men nitrifikationshæmmeren Vizura kan være en hjælp.

Mange marker indeholder en del overskudsvand, efter at frosten gik af jorden, og det overskydende vand skal væk, inden det er muligt at køre uden at gøre skade på mark og afgrøde.

Og et andet problem er, at nitrat er opløst i jordvæsken, og derfor forsvinder den let med det overskydende vand.

Det skyldes, at der i jorden sker en naturlig mikrobiel omdannelse af kvælstof, hvor ammonium omdannes til nitrat.

- Planterne optager begge typer kvælstof, men det handler om at bevare kvælstoffet i jorden længst muligt på ammoniumform. Når vi spreder gylle er det ammonium kvælstof, vi spreder. Ammoniumkvælstof bindes fast til diverse jordpartikler. Her sidder de, indtil planternes rødder kan nå dem, eller indtil jordens bakterier omdanner ammoniummen til nitrat. For at beskytte ammoniumdelen tilsætter vi Vizura, som om foråret vil beskytte ammonium i 14-16 uger, før amonium nedbrydes og jordens bakterier igen tager over, forklarer BASF, som står bag Vizura.

Med andre ord er Vizura i stand til at sætte jordens bakterier på stand by i en kort periode.

Det giver god mening, fordi planternes kvælstofbehov først stiger, når rodnettet er veletableret og planterne bliver større - altså når jordtemperaturen stiger.

BASF forklarer, at fastholdelsen af kvælstof hænger nøje sammen med jordens vandholdende evne. Sandjorde har en lavere vandkapacitet end lerjorde, og det er derfor afgørende, at kvælstoffet på sandjord findes på ammoniumform, så kvælstoffet ikke forsvinder med vandet.

- Vizura øger kvælstofoptagelsen, sikrer en lang vækst og højt udbytte primært i majs, kartofler, roer og græs på lette jorde, lyder konklusionen fra BASF.

Mange afgrøder

Forsøg og erfaringer viser ifølge BASF klart, at tilsætning af Vizura, giver en bedre kvælstofudnyttelse, og dermed et højere udbytte, fordi Vizura påvirker jordbakterierne, og forsinker omdannelsen af kvælstof.

- Vizura kan anvendes i alle afgrøder, og der er lavet forsøg i majs, vinterhvede, stivelseskartofler, græs, frøgræs og vårbyg med gode resultater.

- Jo tidligere gyllen udbringes i forhold til, at rodnettet er udviklet, jo vigtigere er det at bruge Vizura. Gevinsten er en mere optimal kvælstofudnyttelse, og en afgrøde i god vækst i længere tid. Vi løber dermed ikke så let tør for kvælstof, og en sidegevinst er en øget optagelse af P, K og flere mikronæringsstoffer, som er meget vigtig i etableringsfasen, når jorden er kold og specielt for dem, som har mange dyr, forklarer BASF.

I tanken

Vizura blandes i gylletanken eller i gyllesprederen under fyldning. Der anvendes generelt to liter Vizura pr. hektar uanset gyllemængden. Hvis gyllen indarbejdes dybere end 25 centimeter i jorden, bør der ifølge BASF anvendes tre liter Vizura pr. hektar.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame