Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Øget forekomst af majsbrand

Af Jette Beck - 13. sep. 2018 KL. 15:59

Der er brand i de danske majsmarker.

Svampesygdommen majsbrand har bredt sig i majsen på grund af den varme sommer. Der er dog ingen grund til panik, for majsbrand har hverken betydning for dyrenes sundhed eller mælkens kvalitet. Udbytte og foderværdi bliver dog forringet ved kraftige angreb.

-Vi ser mere majsbrand i markerne end vi plejer. Det er langt fra hvert år, vi kan finde majsbrand, men i år har sygdommen mere udbredt, dog stadig som pletter i markerne, siger Hans Kristian Skovrup, planteavlskonsulent hos SLF.

Han forklarer, at det hænger sammen med den varme og tørre sommer. Planteavlskonsulenten er ikke bekymret for svampens udbredelse men anbefaler dog ved voldsomme angreb, at kontakte fodringskonsulenten før ensilering og ved udfodring.

Kun lille påvirkning

Tyske forsøg viser at malkekøer, som blev fodret med majsensilage, stærkt angrebet af majsbrand, ikke fik påvirket hverken appetit, sundhed, fordøjelse eller leverfunktion. Majsbrand påvirker heller ikke mælkens kvalitet.

Svampen udvikler galler på planterne fyldt med mørkebrune brandsporer.

Smitten kommer fra sporerne, primært fra jorden og kan overleve her i mange år. Sporene overlever kun i meget begrænset omfang i ensilage og husdyrgødning.

Seges melder at majsbrand ikke giver anledning til at ændre sædskiftet.

Majsbrand aka Aztekisk kaviar

Til gourmet-landmændene kan Maskinbladet oplyse at majsbrand anses for en delikatesse i Mexico. Det er Mexicos svar på trøflen og kaldes populært for ?Aztekisk kaviar? på grund af svampens specielle smag. På mexicansk hedder svampen huitlacoche og anses for at være en delikatesse, hvor den anvendes i adskillige retter.

Velbekomme.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame