Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Nye veje for kvægbruget bliver undersøgt

Af ame - 21. nov. 2017 KL. 14:10

Aarhus Universitet samarbejder med Seges, Arla og andre fra erhvervet om en bæredygtig, helhedsorienteret og balanceret udvikling af kvægproduktionen.

På en kvægbedrift er produktionen knyttet til forrentning og udnyttelse af relativt langsigtede investeringer i jord, maskiner, bygninger og staldteknologi. Inddragelse af forventninger til fremtiden er derfor vigtigt for at kunne udvikle bedriften i overensstemmelse med produktionens rammebetingelser i en tidshorisont på 15-20 år. Det skriver DCA, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, ved Aarhus Universitet.

Hvordan kan de nuværende kvægbrug udvikles, når der skal tages hensyn både til landmandens økonomi, dyrenes velfærd, miljøet, forbrugernes ønsker og alt muligt andet samtidigt? Hvilke muligheder er der, og hvilke veje er bedst at følge for den enkelte bedrift? Disse spørgsmål vil et nyt forskningsprojekt under ledelse af Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet belyse.

- Vi forsøger ikke at forudsige fremtiden via en fremskrivning af den hidtidige udvikling, men at etablere billeder af, hvordan fremtiden kan se ud under forskellige givne forudsætninger, siger projektets leder lektor Lisbeth Mogensen fra Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

Forskellige fremtidsbilleder

Det første skridt bliver at afdække udviklingsmulighederne for kvægproduktionen inden for seks hovedområder, nemlig avl, fodring og foderproduktion, daglig management-teknologier, stalde og malkning, afsætning og forbrugere samt samfundets krav. Her dykker forskerne ned i detaljer og ser på faktorer som afgrødevalg, vægtning af egenskaber i avlsmålene, landmandens anvendelse af data til management, dyrenes adfærd, forbrugernes forventede krav til mælk og kød, klimabelastning samt målrettet regulering af næringsstoffer.

Arbejdet med disse faktorer skal, ifølge DCA, bruges som oplæg til en workshop, hvor der skal identificeres forskellige typologier eller fremtidsbilleder for fremtidige kvægbedrifter. Til denne workshop vil der blive inviteret en bred skare af folk, der kan være med til at nytænke kvægproduktionen.

I den sidste fase af projektet vil forskerne via modelberegningen beskrive konsekvensen af de forskellige fremtidsbilleder for bedriftens produktivitet og økonomi samt de afledte effekter på klima, miljø, biodiversitet og markedspotentiale.

- Vi forventer, at projektets resultater vil inspirere landmænd, rådgivere og politikere til, hvordan forskellige udviklingsveje for fremtidens kvægbedrifter i Danmark kan understøtte en bæredygtig, helhedsorienteret og balanceret kvægproduktion og derved sikre, at kvægproduktionen opfylder fremtidens krav med hensyn til afsætning på markedet, forbrugernes forventninger og samfundets krav i forbindelse med klima, miljø og dyrevelfærd, siger Lisbeth Mogensen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame