Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ny lastbil skal udbrede Maxammon

Af Mads Blenker - 3. jul. 2017 KL. 13:14

Firmaet Allaboutcows er snart klar med en lastbil der kan valse korn og tilsætte Maxammon.

I tre sæsoner har firmaet Allaboutcows haft importen af tilsætningsstoffet Maxammon, der blandt andet kan forøge kornets proteinniveau og forbedre vommiljøet hos køerne.

Hvis man ønsker at bruge Maxammon i sit korn, kræver det dog, at kornet er valset, og netop det krav har været med til at bremse udbredelsen af tilsætningsstoffet i Danmark.

- Det har været en udfordring, at mange store gårde har solgt deres valse, og så var Maxammon ikke relevant for dem. Mange har givet udtryk for, at de synes, at Maxammon er interessant, men de har valgt det fra, fordi de ikke selv kunne valse kornet, forklarer Mads Holm Danielsen, der er ejer af Allaboutcows.

Nu er Allaboutcows dog klar med en løsning på det problem.

- Vi er gået i gang med at få lavet en lastbil, der kan valse kornet og behandle det med Maxammon og urea i én arbejdsgang. Det giver os en mobil enhed, som vi kan flytte fra gård til gård, og vi har allerede oplevet interesse for lastbilen, siger Mads Holm Danielsen.

Kendt fra udlandet

Den nye lastbil bliver til i samarbejde med SN Kornteknik i Møldrup, og konceptet er ikke nyt.

- Vi er inspireret af producenten af Maxammon, der selv bruger lastbiler i Skotland og England. Der har de cirka 15 mobile enheder kørende. Vi kunne have købt en færdig løsning gennem dem, men vi valgte at bygge selv, da supporten fra SN Kornteknik helt sikkert er hurtigere end fra England, siger Mads Holm Danielsen.

På lastbilen bliver der monteret et valseanlæg, der har en kapacitet på 25-30 tons i timen.

- Typisk behandler vi mellem 150 og 250 tons korn pr. gård, så det passer jo lige med en god arbejdsdag, siger Mads Holm Danielsen.

Brug eget korn

Et af hovedargumenterne for at bruge Maxammon er ifølge Allaboutcows, at tilsætningsstoffet betyder, at man kan bruge sit eget korn som foder.

- Mange landmænd afleverer kornet ved foderstoffen, og betaler så for lagring og tørring. Med Maxammon åbner det for, at landmændene kan udnytte deres eget foder og på den måde øge selvforsyningsgraden, siger Mads Holm Danielsen og fortsætter:

- Jeg tror på, at selvforsyning er vejen frem. Vi har lige haft en landmænd, der har en selvforsyningsgrad på 90 procent. I hans regnestykke har han fået en ekstra gevinst på cirka 300.000 kroner om året, så der er helt klart penge i det.

Behandling med Maxammon koster et sted mellem 20 og 24 kroner pr. tønde korn.

- Med behandlingen binder vi mere protein på kornet, så man sparer på det indkøbte protein. Samtidig forbedrer Maxammon-behandlet korn vom-miljøet hos køerne, og på den måde kan man reducere tørstofoptaget, uden at det koster på mælkeydelsen, forklarer Mads Holm Danielsen.

Han forventer, at lastbilen er køreklar til denne sæson:

- Vi glæder os til at vise lastbilen frem, og vi har en forventning om, at den kører godt. I år skal vi lære lastbilen og kende og samtidig vise den frem, og så regner jeg med, at vi kører for fuld kraft fra næste sæson, siger Mads Holm Danielsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame