Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Mindre rengøring kan give guld i stalden

Af MAN - 7. jan. 2019 KL. 10:00

Masser af vand og færre skrappe midler er løsningen på rengøringen i stalden. Kan betyde besparelser på op til 500.000 kroner.

Kvægduo fra Vestjysk lover 500.000 kroner mere i malkestalden med mindre rengøring og færre skrappe midler.

Når kvægduoen fra Vestjysk går i speakers' corner på NutriFair den 16. januar har de gedigen profit med til de danske mælkeproducenter.

- 500.000 kroner, det lover vi, fastslår Ida Ringgaard, chef for kvæg og innovation hos Vestjysk.

Sammen med kalveekspert og ph.d Rikke Engelbrecht er det lykkedes Vestjysk at innovere en miljøkombi, der både sikrer grøn bæredygtighed, højere ydelse og samtidig fjerner store udgifter til hårde rengøringsmidler og mandetimer til rengøring.

Svaret er ECA-vand

Vestjysk har gennem to år systematisk undersøgt bakterietal i vandet i flere malkestaldene. Undersøgelserne har afdækket et skyhøjt niveau.

Imidlertid afslører efterfølgende laboratorietests, at mælkeproducenter kan eliminere de sygdomsfremkaldende bakterieniveauer på rekordtid ved at føre vandet gennem et særligt ECA-anlæg.

- Drikkekar bliver rene, og rørsystemer renses nærmest af sig selv for biofilm, belægninger, okker og slim. Vask med ECA-vand dræber 99,9 procent af alle bakterier, og vaskekludene bliver helt sterile, fastslår Rikke Engelbrecht, der sammen med Ida Ringgard vil fremlægge deres dugfriske resultater på fagmessen for over 5000 husdyrproducenter midt i januar.

Alligevel er det en fremgangsmåde, der er kendt og udbredt i andre brancher heriblandt fjerkræbranchen, svineproduktionen og sygehusvæsenet.

Processen foregår yderst forsimplet fortalt således, at desinfektionsmidlet dannes på gården ved at lave elektrolyse af to bæredygtige råvarer; salt og vand. Som et biprodukt af denne proces dannes også en sæbe, der kan erstatte den traditionelle sæbe, man anvender på gården.

Resultatet er nærmest bakteriefrit vand.

Store besparelser

En besætning med 1000 køer anvender i snit typisk for ca 9000 kroner skrappe rengøringsmidler om måneden.

Men med et ECA-vandanlæg er udgiften udelukkende 300 kroner til salt om måneden.

- Kapitaliseret betyder det cirka 150.000 kroner i direkte sparede omkostninger på rengøringsmidler og mandetimer. Dertil en anslået højere ydelse på cirka 300 kilo mælk, pointerer Ida Ringgaard.

Hun forklarer, at anlægsudgiften ikke er indregnet, men det er sidegevinsten ved øget dyrevelfærd, mindre sygdom og effekt af grøn bæredygtighed heller ikke.

For en individuel tilpasset bæredygtig og økonomisk all-in løsning koster det 100.000 kroner til en mindre besætning og 250.000 kroner til en større.

- Systemet skal skræddersyes til hver bedrift. For mange tror, at lidt er godt og meget er meget godt. Sådan er det ikke, pointerer Rikke Engelbrecht og forklarer, at der vil blive præsenteret mange cases, der dokumenterer effekten på NutriFair messen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame