Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Mikkel er fremtidens landmand

Af mbl - 19. jun. 2017 KL. 08:59

Som formand for Økologisk udvalg i Djursland Landboforening, arbejder Mikkel Juhl Nielsen for Fremtidens landmænd på Djursland.

Djursland Landboforening valgte i 2016 at sætte fokus på Fremtidens landmænd i foreningen. 36-årige Mikkel Juhl Nielsen var nyvalgt i bestyrelsen og dannede med den fritvalgte Hanne Line Revsbech en arbejdsgruppe, som skulle have fokus på områdets nye landmænd.

- Der er flere landmænd over 60, end der er under 30 år. Det er en stor udfordring, som vi skal gøre noget ved. Vi skal have engageret de unge og klædt dem på, mener Mikkel Juhl Nielsen, som til dagligt er økologisk mælkeproducent med besætning i Følle.

Ny viden udvikler

Mikkel Juhl Nielsen understreger, at selvom man har fået en masse viden på Landbrugsskolen, så er det vigtigt som landmand i dag, at man holder sig opdateret og ved, hvad der foregår i branchen - også politisk. Derfor mener han, at det er vigtigt,at fremtidens landmænd melder sig ind i en landboforening.

- Her får du ny viden, og du kan nyde godt af andres erfaring. Du får et nødvendigt netværk og arrangementer, som kan motivere og give gejst, forklarer han.

Arbejdsgruppen for Fremtidens landmænd i Djursland Landboforening har arrangeret flere møder siden oprettelsen. Emnerne, som alle er fagligt relevante, er meget brede og henvender sig til landmænd, som allerede er i gang med deres egen virksomhed.

- Emnerne er bevidst så brede, at alle kan få noget ud af dem. Det er vigtigt for os, at de skal have noget med hjem, som de kan bruge og tænke over, forklarer Mikkel Juhl Nielsen.

Møderne har været godt besøgt, og det har været vigtigt for tovholderne, at alle har kunne komme til orde. Derfor er der til hvert arrangement langt op til debat, hvor man kan give sin egen personlige vinkel på emnet.

- Møderne er for dem, der er medlem af foreningen, men også dem, der ikke er. Netværk i denne branche er rigtig vigtigt, men det er nytænkning også. Derfor opfordrer vi altid folk til at invitere dem, som de mener vil være interesseret.

Fremtidens landmand

Mikkel Juhl Nielsen er glad for, at der er blevet sat fokus på emnet i foreningen, som han selv er en del af, og som branchen i sin helhed kæmper for. Han lavede i 2011 et I/S med sin far, og i dag driver de sammen virksomheden i Følle, som består af 175 årskøer og knap 160 hektar. Far og søn har tre malkerobotter, og Jersey-køerne producerer hvert år én million liter mælk.

- Dette emne er bare rigtig vigtigt. Om 10-15 år skal vi have nogen til at overtage de gårde, som skal skifte hænder. Det er langt fra alle, der har nogen i familien, som kan overtage, siger han.

På fødegåden bor Mikkel Juhl Nielsen med sin kone og tre børn. Han var i sin tid langt fra sikker på, at han skulle være landmand, men efter at have arbejdet hjemme på gården i knap seks år, bed livsstilen sig fat, og i 2004 blev han udlært landmand.

- Det lyder som en kliche, men jeg elsker at arbejde med dyrene og naturen. Man er jo selvstændig på godt og ondt, men jeg bestemmer over mig selv, fortæller han.

Hver eneste dag er der beslutninger, som skal tages, der kan påvirke bedriften. Mikkel Juhl Nielsen har i hverdagen ganske vist en erfaren landmand ved sin side, men bruger i høj grad det netværk, som han har fået igennem foreningen.

- Man kan sagtens stirre sig blind på den gode ide og overse nogle af de ulemper, der måtte være ved den. Det er vigtigt, at få nye øjne på sagen og diskutere problemstillingen, mener han.

Arbejdsgruppen arbejder lige nu på et nyt møde for Fremtidens landmænd, og har man lyst til at se Mikkel Juhls Nielsens bedrift, holder han bedriftsbesøg den 28. juni.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame