Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Mangel på jerseykvier

Af lib - 13. sep. 2017 KL. 10:54

Jersey-racen er præget af stor succes, og nu efterlyser formanden for Dansk Jersey flere kvier.

"Vi har sejret ad h...... til godt". Anders Levring, formand for Dansk Jersey, kan næsten gøre den legendariske LO-formand, Thomas Nielsens, ord fra 1982 til sine.

Den lille gule ko er nemlig genstand for så stor succes, at det næsten dræner landet for rene jerseykalve til avl herhjemme.

- Vi bliver udfordret lige nu, siger en lettere frustreret Anders Levring og tilføjer:

- Vi vil gerne have en større population af jersey i Danmark. Vi har brug for flere dyr at arbejde med, ikke mindst fordi vi tror, efterspørgslen fortsat vil stige.

Frustrationen er dog ikke større, end at han med et smil må erkende, at det er bedre, racens problem skyldes succes og ikke fiasko.

Færre møder boltpistolen

Når rene jerseykvier til avl er ved at blive en mangelvare, skyldes det flere ting.

Det etiske problem med aflivning af nyfødte tyrekalve har foreningens medlemmer mødt med to tiltag. Dels et stigende brug af kønssorteret sæd (29 procent), dels med indkrydsning af tungere racer med henblik på at skabe kalve, der kan ende i køledisken frem for hos Daka.

Test fra Agrotech viser, at kødet fra krydsningskalvene bevarer jerseyens gode smag og kvalitet, og kødet er efterspurgt hos kokke og restauranter.

- Vi har vist vejen, pointerer Anders Levring og fortsætter:

- Siden 2013 har vi reduceret aflivningen af kalve med 20 procent. Det er en succes. Og vi kan sagtens lave flere hundyr, men det handler om at finde balancen mellem den produktion, vi kan afsætte og antal aflivninger. En balance vi hele tiden søger at optimere.

Han beklager i den sammenhæng, at Danish Crown ikke har formået at opdyrke et marked, hverken for krydsningskødet eller det rene jerseykød. Til trods for, at Danmark ikke er selvforsynende med oksekød, og til trods for, at avlerne kan levere en rimelig tonnage og ensartet høj kvalitet.

Jerseyformanden forstår godt, at historien om de stadig mange nyfødte kalve, der møder boltpistolen, ikke er en sællert hos publikum. Men det er Danish Crown, der burde tage den udfordring op overfor fru Hansen, mener han.

Den anden årsag til den begyndende mangel på kvier herhjemme er udlandets stadig stigende interesse for dansk jersey. Ud af de cirka 35.000 kviekalve, der kommer til verden i Danmark, går de 7.000 en fremtid i møde på afrikanske, russiske, albanske og andre europæiske græsgange.

- Der er en fin eksport af både levedyr og sæd, fastslår Anders Levring.

- Men ulempen er, at det alt i alt giver mangel på avlsdyr herhjemme.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame