Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Malkesystem afgør ikke fremstillingsprisen

Af ame - 6. sep. 2017 KL. 09:18

Mælk kan laves lige så billigt med robotter som med konventionel malkning - lyder det fra Seges.

Det er en udbredt opfattelse, at det er vanskeligt at få økonomien i robotmalkning (AMS) til at hænge sammen, fordi det er mere omkostningstungt end konventionel malkning, skriver Seges.

På bedrifter med malkerobotter varierer vedligeholdelsesomkostninger per boks fra under 15.000 kroner til næsten 100.000 kroner.

Hvis man sammenligner AMS-besætninger med malkestaldsbesætninger, viser den seneste opgørelse i Business Check Kvæg, at den gennemsnitlige fremstillingspris for konventionelle AMS-bedrifter med stor race er på 2,53 kroner pr. kg. energikorrigeret mælk (EKM). Det er 12 øre højere end for gennemsnittet af samme type konventionelle bedrifter, der malker i malkestald, skriver Seges.

Malketeknologi og økonomien

Indenfor begge malketeknologier er der stor froskel i de enkelte bedrifters fremstillingspriser. For AMS-bedrifterne er spredningen mellem bedriften, der ligger på henholdsvis ti procent fraktilen og 90 procent fraktilen, på 60 øre pr. kg EKM. Samme spredning for malkestaldsbesætninger er på 55 øre pr. kg. EKM.

Forskellen indenfor de to teknologier viser, at det ikke er valg af malketeknologi, som er afgørende for økonomien i bedriftens mælkeproduktion, og at mælk kan laves lige så billigt ved malkerobot som i en malkestald, lyder det fra Seges.

Individuelle forhold

Om det er fordelagtigt at vælge det ene malkeanlæg frem for det andet afhænger i høj grad af individuelle forhold. En vigtig forudsætning for at få økonomi i AMS-malkning er, at man formår at opnå en høj kapacitetsudnyttelse, målt i kg. mælk pr. boks - samtidig med at man sikrer sig, at den forventede arbejdsbesparelse bliver omsat til penge. Derudover er stram styring af vedligeholdelsesomkostningerne ifølge Seges helt central.

Fremstillingspris

Fremstillingspriserne nærmer sig hinanden for bedrifter med de laveste fremstillingspriser. For gennemsnittet af bedrifterne, som ligger under fem procent fraktilen, er der seks øres forskel pr. kg. EKM mellem AMS og malkestald. Denne forskel mellem fremstillingsprisen er på 30 øre pr. kg EKM for gennemsnittet af bedrifterne, der ligger over 95 procent fraktilen.

Ved de AMS-bedrifter, som har de gennemsnitligt højeste fremstillingspriser, trækkes gennemsnittet op ved, at der er enkelte bedrifter, der har en ekstrem høj fremstillingspris. Det kan skyldes en række uheldige forhold - især lav ydelse eller meget dyr fodring. Altså forhold, der ikke, eller kun i meget svag grad, har noget at gøre med malkesystemet.

Bedste AMS-bedrifter

Der er mange forhold på den enkelte bedrift, som har betydning for fremstillingsprisen. De bedste formår at levere mere mælk pr. ko og har knap 3.000 kroner mere i bruttoudbytte på årsko end gennemsnittet. Den øgede indtægt opnår de med kun minimalt øgede omkostninger til foder pr. årsko.

Forskellen i foderomkostninger dækker over en betydeligt mindre omkostning til kraftfoder. Samtidig har top 10-bedrifterne større omkostninger til korn, råvarer og grovfoder end gennemsnittet. I forhold til kapacitetsomkostninger har top ti lidt lavere omkostninger til energi og vedligehold. Ofte ligger de til gengæld lidt over gennemsnittet i lønomkostninger og ejeraflønning. Top ti har desuden også lavere omkostninger til afskrivninger på bygninger og inventar og en mindre udgift til renter, skriver Seges.

Lave omkostninger

Der er stor forskel fra bedrift til bedrift i vedligeholdelsesomkostninger til robotter. Analyser har ifølge Seges vist, at spredningen i vedligeholdelsesomkostningerne pr. boks gik fra under 15.000 kroner til næsten 100.000 kroner.

For at få lave vedligeholdelsesomkostninger skal man ifølge Seges have en klar plan for, hvilke udbedringer man selv kan lave, og hvad servicemontøren skal ordne.

Herunder hører også, at man på bedriften oplærer hinanden til i større grad selv at kunne foretage flere reparationer og altid at have reservedele på lager, så man kan reducere omkostningerne til montøren. I starten med nye robotter kan der være sund fornuft i en fulddækkende servicekontrakt. Men efterhånden som man bliver mere fortrolig med robotterne, kan man nøjes med en mindre dækkende kontrakt, skriver Seges.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame