Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Mælk øger ikke dødeligheden

Af mod - 15. feb. 2017 KL. 14:30

  • ww239037_1
  • ww239037_2

Der er ingen sammenhæng mellem, hvor meget mælk, du drikker, og hvor tidligt, du dør.

Svensk undersøgelse forsøger endnu en gang at koble højt indtag af mælk med øget risiko for tidlig død. Undersøgelsen lider under en række åbenlyse svagheder og koblingen mellem mælkeindtag og øget dødelighed er adskillige gange blevet afvist af store, internationale studier.

Så kategorisk afviser ernæringschef for Mejeri hos Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup, et svensk studie om indtag af mælk og dødelighed.

- Den svenske undersøgelse er baseret på samme tal, som den svenske forsker Karl Michaëlsson kom med i 2014, så der er intet nyt under solen. Han har alene tilføjet lidt flere tal om indtaget af frugt og grønt, siger Merete Myrup om studiet.

Den svenske forsker Karl Michaëlsson publicerede allerede i efteråret 2014 en undersøgelse, kendt som Uppsala-undersøgelsen, der koblede indtaget af mælk til dødelighed og knoglebrud. Jo mere mælk, jo højere dødelighed; og jo mere mælk, jo højere risiko for knoglebrud blandt kvinder. Modsat viste studiet en gunstig effekt af syrnede produkter og ost. Studiet var et kohorte-studie, det vil sige en bestemt gruppe personer, der følges igennem en årrække for at undersøge sammenhænge mellem eksempelvis kost og sundhed, med over 100.000 deltagere, der var blevet fulgt i henholdsvis 11 og 20 år.

Allerede i efteråret 2015 offentliggjorde nogle af de samme forskere, som stod bag 'Uppsala-undersøgelsen' dog en såkaldt meta-analyse, som konkluderede, at der overhovedet ingen sammenhæng er mellem indtag af mælk og højere dødelighed.

Michaëlssons teori til at forklare sammenhængen mellem indtag af mælk og højere dødelighed bygger på mælkens indhold af laktose og dermed galactose (laktose kan spaltes til galactose og glucose). Han anfører, med baggrund i dyreforsøg, at galactose kan øge det oxidative stress i kroppen, og at antioxidanter fra frugt og grønt kan modvirke det. Der er dog ingen videnskabelig dokumentation for denne sammenhæng ? der er alene tale om en teori.

- De data, Karl Michaëlsson bygger sin konklusion på, er usikre; både fordi baggrundsdata er uklare med lavt energi-indtag og højt BMI, og fordi teorien om laktose som 'synderen' ikke giver mening, når mælk slår negativt ud og yoghurt positivt, forklarer Merete Myrup.

Mælk øger ikke dødeligheden

- Alle andre undersøgelser, som eksempelvis den nævnte meta-analyse, på området viser, at mælk ikke øger dødeligheden, måske snarere tværtimod. Man kan ikke bygge en konklusion på et enkelt studie, og ikke sige noget om årsagssammenhæng på baggrund af data fra et kohorte-studie, siger Merete Myrup.

De svenske kohorter er meget atypiske i forhold til andre kohorte-undersøgelser.

- Eksempelvis er personerne med det højeste mælkeindtag samtidig også de mest rygende og dem med den mest 'usunde' livsstil generelt. I alle andre undersøgelser er mælkeindtag koblet til en sundere livsstil. Den problematik bliver også diskuteret en i ny meta-analyse fra Frankrig, siger Merete Myrup.

Den nye meta-analyse fra Frankrig ? som faktisk også inkluderer Michaëlssons studie fra 2014 - konkluderer, at der ikke er nogen sammenhæng mellem indtag af mælk og dødelighed.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame