Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Landmænd og dyrlæger uenige om smerte hos køer

Af mbk - 2. okt. 2012 KL. 08:57

Der er forskel på dyrlæger og landmænd, når de skal vurdere smerte hos køer.

Landmænd vurderer køers smerte til at være større, end dyrlæger gør. Til gengæld er landmænd mere tilbageholdende med smertelindrende medicin, viser en ny undersøgelse.

Via et spørgeskema fik forskerne fra Aarhus Universitet svar fra 137 dyrlæger og 189 landmænd på en række spørgsmål om smerte og smertebehandling. I spørgeskemaet blev landmændene og dyrlægerne spurgt, i hvor høj grad de mente, at bestemte sygdomme medfører smerte hos køer. Graden af smerte skulle vurderes på en skala fra 1 til 10. Det skriver dca.au.dk.

Dyrlægerne og landmændene blev spurgt om 10 forskellige sygdomme, herunder yverbetændelse, løbedrejning, digital dermatitis, livmoderbetændelse og bækkenbrud. Generelt var de to adspurgte grupper enige om hvilke sygdomme, der var mest smertefulde. De var også enige om, at der skal bruges smertestillende medicin.

Til gengæld havde dyrlægerne og landmændene forskellige opfattelser af, hvor ondt de enkelte lidelser gør på koen, og i hvor stort omfang man skal gribe ind med smertestillende midler. Landmændene vurderede typisk sygdommene som mere smertevoldende end dyrlægerne. På den anden side var landmændene mere tilbøjelige til at ville holde igen med smertestillende midler.

- Det er glædeligt, at både landmænd og dyrlæger tager smerter hos køer alvorligt. Vores resultater understreger også, hvor vigtigt det er med en god kommunikation mellem dyrlægen og landmanden, så syge dyr bliver behandlet på den mest hensigtsmæssige måde for at sikre deres velfærd, siger seniorforsker Peter T. Thomsen fra Aarhus Universitet.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame