Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kvægbruger ser flere fordele ved sandvaskeranlæg

Af LINE BRUSGAARD - 12. sep. 2017 KL. 13:26

Med et sandvaskeranlæg kan man levere afsandet gylle til biogas, samtidig med at man kan genbruge sandet til sengebåsene.

Det er et avanceret anlæg, som Stjernholm viser frem hos Preben Vingborg, der ejer bedriften Østergaard ved Hovborg. Her har han 550 jerseykøer.

Anlægget på Østergaard er et ud af tre Opicon-sandvaskeranlæg, som er installeret i Danmark, og derudover findes to anlæg i Holland. Det var i Holland, det første anlæg blev sat op, og det mindste hollandske anlæg er opsat på en bedrift med 400 køer. Det største anlæg findes derimod i Danmark hos Hejrskov Mælk, som har 1.800 malkekøer på bedriften ved Holsted.

- Vi er nu et sted i forløbet, hvor vi ved, at det virker og kører stabilt, fortæller Kristen Yde Pedersen fra firmaet Stjernholm, der har udviklet Opicon sandvaskeranlægget.

Mælkeproducent Preben Vingborg har da heller ikke fortrudt, at han har kastet sig ud i projektet, selvom der ikke var mange erfaringer med systemet at træffe valget ud fra.

- Vores baggrund for at vælge sandvaskersystemet var, at vi har sand inde ved køerne og en udfordring med at levere gylle til biogas. Det var kombinationen af de to ting, der var afgørende, påpeger han.

Til at begynde med arbejdede de med tanken om et bundfældningsanlæg.

- Men jeg tror, at pengene ville være spildt, hvis vi havde valgt denne løsning. Vi ville have noget, der var bedre, og som kunne sortere mere sand fra, uddyber Preben Vingborg.

Han peger yderligere på, at han ikke har set andre danske løsninger, der kunne tilbyde det samme, som Opicons sandvaskeranlæg.

- Vi er glade for det, men vi er kommet en lille smule væk fra en simpel drift. Men det er det, som der skal til, for at vi kan kombinere sand i sengene og levering af sandfri gylle til biogas, fastslår Preben Vingborg og tilføjer:

- Man skal se det i helheden for, at det giver mening.

Man må således ikke glemme, at det er et anlæg, som også kræver vedligeholdelse, og der er omkostninger til el med mere, man også skal tage højde for. Men samlet set oplever Preben Vingborg, at der er en gevinst at hente.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame