Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kapacitetsomkostninger kan og skal styres

Af ame - 6. okt. 2017 KL. 11:43

Hvert år stiger de samlede kapacitetsomkostninger i kvægbruget. Manglende overblik over lønomkostninger er ofte blandt synderne, skriver Seges.

- Der er stadig nogle, der mener, at man ikke kan gøre noget ved kapacitetsomkostninger. Men det er lige netop de omkostninger, I kan gøre noget ved. Kapacitetsomkostninger kan styres, og de skal styres. En tættere styring af økonomien handler i høj grad om en tættere styring af kapacitetsomkostningerne, lyder budskabet fra specialkonsulent i Seges, Vibeke Hjorslev Rasmussen.

Lønomkostninger og vedligehold

Hendes erfaring er, at det ofte er manglende overblik, eksempelvis over løn- eller vedligeholdelsesomkostninger, der får kapacitetsomkostningerne til at løbe løbsk. Hun nævner, at man pludselig kan have travlt og stå med en pukkel af overarbejde, som skal udbetales til medarbejderne.

- Lønomkostninger er ofte et område, landmanden ikke har så detaljeret viden om. Og hvis man ikke har overblik over for eksempel ferie eller overarbejde, kan lønomkostningerne hurtigt stige mere end forventet, siger Vibeke Hjorslev Rasmussen.

Kapacitetsomkostningerne er indregnet i fremstillingsprisen/kg EKM. Hun foreslår derfor, at man får beregnet sin fremstillingspris ofte, gerne hvert kvartal, og reagerer så snart den stiger.

- Sæt et max for din fremstillingspris pr. kg EKM ud fra forventet mælkepris - differencen er dit overskud. Og tag så affære og find forklaringen, så snart fremstillingsprisen stiger, lyder hendes råd.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame