Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hvad gør man når majsen fejler

Af mbl - 5. aug. 2015 KL. 16:10

Majsen står ringe på grund af manglende varme, og uanset om der kommer mere varme i august, bliver udbyttet lavt i år og kvaliteten for ringe. Derfor råder kvægbrugskonsulent til at høste helsæd til senere samensilering med majsen.

Majsmarkerne står til at give foruroligende lave udbytter i år. Foderstakken bliver for lille, men endnu vigtigere er, at kvaliteten bliver for ringe, hvis der mangler kolber ved høst. Derfor skal mælkeproducenter lige nu beslutte sig for en plan B for at sikre vinterfoderet.

- Gør man ikke noget, risikerer man at stå med mage tusinde majs-FE, som intet er værd, fordi der ikke er stivelse nok i dem. Det er ikke til at køre majsen sammen i siloen, ensilagen bliver sur og sjasket, og køerne vil ikke æde den. Det ved vi fra tidligere, siger kvægbrugskonsulent i Økologisk Landsforening, Jens Christian Skov.

Helsæd af korn

Han anbefaler at gøre indhug i nogle af de afgrøder, der ellers var tænkt til modenhed. De kan høstes som helsæd nu, gemmes, og senere samensileres med majsen, når denne høstes. Relevante kornafgrøder er byg og hvede og byg/ært.

- Havre og rug har for stor stråandel, og man kan ikke bare sætte en høj stub, for stråene er for bløde, forklarer Jens Christian Skov.

Helsæden skal høstes relativt tør - op til 40 porcent tørstof - så den kan suge væske fra majsensilagen. Om nødvendigt kan man skårlægge kornet for at hæve tørstofprocenten.

Crimpet bælgsæd, græs og andet

En anden mulighed er at samensilere med hestebønner eller lupin, som høstes modne og crimpes. Arbejdsmæssigt vil det være en fordel, hvis de kan høstes samtidig med majsen.

Græspiller er på grund af den høje tørstofprocent meget velegnede men også dyre. Et tørt fjerde slæt græs kan også bruges. Endelig er helt almindelig valset korn også velegnet.

- Det gælder om at være kreativ og udnytte de muligheder, der er på den enkelte bedrift, siger Jens Christian Skov, der opfordrer landmænd med dårlige majsmarker til at kontakte deres konsulent og få beregnet hvor stor mængde supplerende helsæd, der skal til for at kompensere for den manglende majs.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame