Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hestebønner hitter på årets Økologikongres

Af esu - 30. nov. 2017 KL. 11:14

Flere og flere har fået øjnene op for de mange muligheder med hestebønner, der spåes til at være en af fremtidens vigtigste proteinkilder.

900 økologer og økologiinteresserede er lige nu samlet på Økologikongres i Kolding, hvor temaet bæredygtighed, nyeste viden og forskning diskuteres. Det skriver LMO i en pressemeddelelse.

- Vi oplever i højere grad en stor efterspørgsel på hestebønner, som har vist sig at være en væsentlig proteinkilde. Vi ser en stort potentiale i økologisk hestebønne dyrkning, og tror på at der også vil komme endnu mere fokus på hestebønnerne fremover, siger Peter Mejnertsen, der er økologichef i LMO.

Stigende interesse for protein

Interessen for dansk produceret protein er stigende, og landbrugserhvervet efterspørger i højere grad mulighederne for GMO-frit foder, lokal produktion af foder, hensyn til miljø og klima og bedre husdyrsundhed.

Ifølge Seges afspejles interessen for at dyrke proteinafgrøder i det økologisk dyrkede areal. Det dyrkede areal med økologiske hestebønner er i perioden fra 2011 til 2014 femdoblet, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

- Afskallet havre og toastede hestebønner er godt på vej at blive det "nye sort" for den økologiske landmand. Og det er klart at jo mere oplysning og fokus vi kan få omkring hestebønner, jo mere naturligt vil det også blive at bruge hestebønner i det økologiske landbrug. Vi vil gerne råbe landmændene op, for at fortælle om hestebønnernes mange muligheder, fortæller økologichef Peter Mejnertsen fra LMO

Hestebønner erstatter sojakage

Ifølge Seges er hestebønner ved at få en renæssance i foderrationen hos økologiske husdyr. Hestebønner er tidligere blevet sammenlignet med ærter, men på grund af et højere proteinindhold kan hestebønner bedre erstatte en del af den sojakage, der importeres:

- Ved almindelig tørring fås et foder, hvor proteinet har en høj opløselighed - det vil sige det nedbrydes hurtigt i fordøjelseskanalen. Det er en fordel for de en-mavede dyr, som kan udnytte proteinet fint på denne måde. For drøvtyggere er det oftest anderledes, her ønsker vi ikke alt proteinet nedbrudt i vommen, før det kan optages og udnyttes af koen. Mangler der stivelse og PBV i rationen til malkekøerne er tørrede hestebønner en god kilde, fortæller Kirstine Flintholm Jørgensen, der er økologirådgiver i LMO.

Planlæg din høst

Økologirågiveren peger på, at hestebønner ofte vil skulle tørres ved høst. Udover traditionel tørring kan toastning, crimpning eller konservering med propionsyre være mulige løsninger til at få hestebønnerne lagerfaste. Ifølge Kirstine Flintholm Jørgensen er det dog vigtigt, at man planlægger høste og anvendelse af hestebønnerne i god tid:

- Flere dyrker hestebønner i år og der er endnu et godt stykke tid til høst, så der er god tid til og planlægge høst og anvendelse af hestebønnerne. Det er store frø og de kræver tørt vejr over en lang periode før de er lagerfaste med 14 - 15 procent vand. Det er som regel vanskeligt at opnå og de fleste år vil det være nødvendigt at tørre bønnerne ved høst. Når planten er moden høstes den inden den får yderligere vand og frøene må så gøres lagerfaste på anden vis. Der er forskellige muligheder til at gøre hestebønnerne lagerfaste, men det påvirker foderkvaliteten forskelligt og skal passe til de dyr, som de skal anvendes til, slutter hun.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame