Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Goldkøerne blev for fede

Af LINE BRUSGAARD - 10. jan. 2018 KL. 13:32

En ændret strategi, hvor der blev skåret ned på udsætterkøerne, betød et stigende antal køer, som stod med subklinisk mælkefeber. Det er der nu fundet en løsning på.

På Vindinggaard i Skibelund ved Vejen hos Solveig og Peter Clausen stod alt for mange køer med mælkefeber - både klinisk og subklinisk efter, at de havde udvidet besætningen.

- Vi har tidligere kørt en hård strategi med hensyn til goldning. Når der er sundhedsrådgivning, tjekker vi 90 dages køer - det vil sige tre måneder, før de skal kælve. Køer med huld fire og under 20 liter mælk blev slagtet - for at undgå problemer ved kælvning, ville vi ikke golde dem, forklarer Peter Clausen og fortsætter:

- Men i 2014, i forbindelse med at der blev bygget ny stald, ændrede vi strategi for ikke at skulle ud at købe dyr ind. Nu fik vi fede køer, som før ville være blevet slagtet. Det var dem, der gav os udfordringer ved kælvning.

Der var ifølge Peter Clausen ikke så mange, som smed sig.

- Men det var alligevel til at få dårlige nerver af, for vi kunne ikke umiddelbart spotte dem, så det var først, når vi fik dem malket, at det blev opdaget, fortæller han.

Den subkliniske mælkefeber kom til udtryk ved, at køerne gik fra foderet, de gav ikke meget mælk, og de blev en smule kolde.

- De subkliniske køer peakede aldrig rigtigt. Det tager fem liter mælk med det samme. Det er roden til alt ondt, og der kommer følgevirkninger som ketose med mere, siger Peter Clausen.

Fodringsrådgiveren prøvede alt muligt - blandt andet blev græsset taget ud af goldkorationen for at se, om det havde en effekt.

- Vi var i det hele taget over dem med det samme. Det kræver, at man er umådelig opmærksom på køerne.

Ingen ansatte fik lov at flytte køer, uden at jeg selv var der, fortæller Peter Clausen.

Heller ikke en kalkbolus kunne redde køerne, for stofskiftet var gået i stå. Det var først, da Peter Clausen tog kontakt til Vitfoss og fik produktet X-Zelit ind i foderplanen, at skuden vendte.

- Vi har brugt X-Zelit siden den 10. februar sidste år, og vi kunne se en virkning med det samme. Jeg er ellers ikke meget for mirakelmidler, men der er megen dokumentation på det her produkt. Laboratorieforsøg viser 100 procent effekt ved brug af produktet, mens praksisforsøg viser 85 procent effekt, og jeg vil sige, at det også er sådan, det er her, fortæller Peter Clausen.

Han blev også bekræftet i produktets effekt, da der for nyligt blev taget et nyt goldkoafsnit i brug, og der ved en forglemmelse ikke blev tilført X-Zelit til foderet.

- Den første, der kælvede, ligger sig med mælkefeber. Selvom det var ærgerligt, var det rart at se, at det virker at tilsætte X-Zelit.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere om i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 12. januar.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 9626 5299.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame