Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Giv køerne mulighed for at hvile

Af CHRISTIEN BAS, bygningskonsulent, Danace - 21. apr. 2017 KL. 08:44

I den optimale stald er der taget hensyn til, at køerne skal hvile halvdelen af døgnet. Det er udgangspunktet for en høj mælkeproduktion.

Køer hviler sig gerne 12 til 14 timer pr. dag. Nogle køer vil gerne hvile mere, andre mindre. Det er derfor afgørende, at de har adgang til gode hvilearealer.

I Lov om hold af kvæg har vi sikret, at alle køer i danske stalde har en hvileplads, en seng eller et areal i dybstrøelse. Der er meget forskel på, hvor god koens hvileplads er. Hvis vi taler om sengebåse, kan både bøjler og rør være i vejen for koens naturlige bevægelser.

Nakkebommen, som stabiliserer sengebøjlerne, er ofte justeret for langt tilbage, hvorved køerne har svært ved at lægge sig eller rejse sig i sengene. Herved bliver en del køer stående for længe i sengebåsen i stedet for at lægge sig ned.

Nogle gange står de med to ben i sengen og to ben på gangen. Dette skader klovene på bagbenene, da de udsættes for forholdsvis meget tryk, samtidigt med at de står i forholdsvis meget gødning ved sengekanten.

Nakkebommen er til at stabilisere sengebøjlerne, ikke til at styre køerne. Brystbommen er til at styre, hvor køerne skal ligge.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere om Christiens Bas' bud på den optimale stald i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame