Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Generationsskifte: mere gæld skal afvikles inden

Af ANETTE ECKHOLDT, freelancejournalist - 13. jun. 2017 KL. 09:24

Efter 20 år i Danmark er familien Doldersums virksomhed vokset fra 180 til 700 køer. 36-årige Gerard Doldersum står for mælkeproduktionen, mens far Wessel primært passer en del af markdriften, opdræt, brunstindikation samt klovbeskæringen og mor Hilda tager sig af regnskaberne.

- Nej, der er ikke dato på, hvornår jeg vil stoppe som landmand. Vi er i gang med et glidende generationsskifte, men vi vil afvikle lidt mere gæld, inden vi stopper og se, hvornår det er mest optimalt at overdrage gården - det er ikke nemt at værdisætte et stort landbrug, siger den 63-årige Wessel Doldersum, da han i en kort pause er inde og drikke en kop kaffe.

- Vi har en overordnet plan, men detaljerne er ikke på plads endnu. Jeg er foreløbig ansat som driftsleder og har min egen gård ved siden af, hvor jeg passer en del af kvierne. Det er nemmere at opbygge noget egenkapital på den måde end ved at være lønmodtager, supplerer Gerard Doldersum.

Familien kom til Danmark fra Holland i 1996. Her havde de en forpagtet ejendom med 45 hektar og 50 køer, og de ejede selv 25 hektar. Lysten til selveje og udvidelse fik dem til at undersøge mulighederne i både Canada, Frankrig og Danmark. Valget faldt på Danmark, blandt andet fordi de kunne få mest for pengene her, og de købte ejendommen Bybjerggaard ved Præstø med 180 køer og god jord.

- Jeg var 16 år dengang og lige færdig med folkeskolen. Jeg har en to år ældre bror, som blev i Holland og blev bankmand med fokus på investeringer i ejendomme, og jeg valgte at tage en landmandsuddannelse i Danmark plus et år i Holland. Indimellem arbejdede jeg hos mine forældre, fortæller Gerard Doldersum og fortsætter:

- Mine forældre knoklede. Det var et stort skridt at gå fra 50 til 180 køer, og umiddelbart havde de ikke ambitioner om at skulle udvide, men efter fire år blev den nye stald med plads til 300 køer og malkekarrusel opført.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame