Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fremtidens husdyrproduktion er dataficeret

Af PHILIPP TRÈNEL, seniorspecialist, Teknologisk Institut - 12. jun. 2017 KL. 14:09

Big Data er det nye sort. Også i landbruget. Data og kunstig intelligens forventes at løse mange af landbrugets og husdyrproduktionens fremtidige udfordringer.

Forventninger til fremtidens husdyrproduktion er høje. Dansk landbrug forventes at fortsætte strukturudviklingen mod større og færre bedrifter med et mindre samlet areal i omdrift.

Samtidig forventes det, at landbruget leverer mere natur, mindre miljøbelastning og mere dyrevelfærd. Husdyrproducenternes medicinforbrug ønskes sænket og sporbarheden øget for at leve op til en højnet fødevaresikkerhed.

Alt dette med en samtidig stigning i produktivitet og effektivitet på de kommercielt drevne bedrifter, der vil råde over færre og færre hænder til at udføre arbejdet.

Dette ambitiøse fremtidsscenarie bygger på tre vigtige grundpiller, som efterhånden gennemvæver hele vores moderne samfund: teknologisering, automatisering og dataficering.

Dataficering leverer mere viden

Dataficering er at omsætte alt omkring os til data og at udnytte de indsamlede data til at skabe værdi. Det kan for eksempel være, når vi tæller skridt ved hjælp af smartphonen.

Flere og flere virksomheder er begyndt at have fokus på data­dreven forretningsudvikling, hvor sensorer og dataficering udnyttes til at skabe nye forretningsområder eller forbedre eksisterende. Agroindustrien er ingen undtagelse.

I den moderne husdyrproduktion udnyttes dataficering allerede til at monitorere husdyrenes adfærd, sundhed og produktionsparameter. Det sker for eksempel ved at måle den daglige mælkeydelse ved hjælp af malkerobotter eller ved at identificere brunst ved hjælp af et accelerometer.

Men selvom dataficering og præcisionslandbruget anses for at kunne løse mange af landbrugets udfordringer, er implementeringen af de nye datatunge teknologier i landbruget overraskende langsomme.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 16. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame