Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Forædling af nye kvalitetsgræssorter øger fordøjeligheden

Af mod - 3. sep. 2017 KL. 14:48

  • ww262121_1
  • ww262121_2

Mælkeproducenter og konsulenthuse melder om gode græsudbytter i år.

- Det er også glædeligt at se, at årets græsensilage indtil nu er høstet med en høj fordøjelighed. Det skyldes både, at græsset er høstet på et optimalt tidspunkt, og at de nye kvalitetssorter af fodergræs er forædlet til at præstere en højere fordøjelighed, fortæller produktchef i DLF, Gurli Klitgaard, som glæder sig over årets gode græskvalitet.

Sortsvalg har stor betydning

Hun er ikke i tvivl om, at sortsvalget har stor betydning for foderoptagelsen og fordøjeligheden.

- Vi screener fodersorterne for fiberfordøjelighed i forædlingen og finder helt op til 10 enheders forskel mellem sorter. Den forskel kan landmændene udnytte til at vælge de bedste græsmarksblandinger, når de skal etablere en ny græsmark, fortæller hun.

En høj fordøjelighed gavner ikke blot mælkeydelsen, men også foderoptagelsen af græs og dermed en større andel billigt hjemmeavlet foder. Den høje fordøjelighed i årets græsensilage hænger blandt andet sammen med et lavt fiberindhold (NDF) og en høj fordøjelighed af fibrene (FK-NDF).

Fordøjeligheden af fibre er typisk høj, når græsset høstes på et tidligt udviklingstrin, og fiberfordøjeligheden er en egenskab, der kan aflæses på bundlinjen, når økonomien i græsmarken gøres op.

- Sorter som Humbi 1, Calvano 1, Bovini, Abosan 1, Diwan og Fojtan er alle eksempler på sorter med en højere fiberfordøjelighed end gennemsnittet, og derfor er sortssammensætningen i frøblandinger også af afgørende betydning for fordøjeligheden og dermed økonomien i græsmarken, fortæller Gurli Klitgaard.

Over niveau

I 2017 ligger fordøjeligheden af fibre - i både konventionelle og økologiske slæt - væsentligt over sidst års niveau. Nye fodringforsøg med græsensilage viser, at mælkeydelsen stiger med stigende fordøjelighed - helt op til 80-82 procent - af organiske stof.

Sorter med en høj fiberfordøjelighed fra DLF bliver fundet gennem en to-årig afprøvning af alle de nye kandidater, hvor fire årlige slæt analyseres for foderværdi. Græsset bliver analyseret for sukkerindhold, protein og cellevægge (NDF) og fordøjeligheden af NDF og organisk stof beregnes. Sorter, der har en fiberfordøjelighed over gennemsnittet mærkes med et mælkeglas med logoet 'Mere Mælk Med DLF'.

- Når man vælger en græsblanding med et stort indhold af græssorter med mælkeglasmærket, har man derfor et godt udgangspunkt for at høste letfordøjeligt græsensilage, der giver mere mælk og en billiger fodring, fortæller Gurli Klitgaard.

Før en ny sort fra DLF kommer på markedet til danske landmænd er den testet i den danske sortsafprøvning, hvor den som minimum skal have et højere udbytte end måleblandingen, udvise god holdbarhed og have en god sygdomsresistens.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame