Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fokus på små flaskehalse i mælkeproduktionen

Af ame - 5. jan. 2018 KL. 08:54

Det kræver ro og regelmæssighed at få køerne til at yde det bedste. LandboSyd sætter mælkeydelse under lup på temadage, og kommer med råd.

En ko er som en topatlet med en fantastisk ydelse. Det kræver ro og regelmæssighed, siger kvægrådgiver Kirstine Lauridsen, LandboSyd, som indbyder til tre temadage med fokus på køernes komfort. Det skriver LandboSyd.

Landboforeningens rådgivere vil på temadagene stille skarpt på de flaskehalse, der gør, at ydelsen ikke er helt i top, selv om foderet er i orden. På forhånd konstaterer kvægchef Thorkild Moos og kvægrådgiver Kirstine Lauridsen, som er tovholder på møderne, at ud over foderet spiller også køernes komfort og detaljer som logistikken i stalden en stor rolle for ydelsen.

- Vores temdage handler om at rette småfejl og de detaljer, som ikke opdages i dagligdagen. Køerne er at sammenligne med topatleter inden for idrættens verden. Deres ydelser er tårnhøje, og eksempelvis omsætter koen fire gange så meget, som det kræves for blot at vedligeholde og opretholde livet. Resten udskilles i mælken i form af næringsstoffer, siger Thorkild Moos.

200 topatleter i stalden

- Det handler om, at 500 til 600 liter blod løber gennem yveret for blot at lave en liter mælk. Det er fantastisk at tænke på, og det er godt at have i baghovedet, når vi snakker om, hvordan køerne skal behandles. Tænk på, hvordan topatleterne i idrættens verden kræver en nøje tilrettelagt hverdag, ro, orden og regelmæssighed for at kunne yde på et højt niveau. I stalden har vi måske 200 topatleter, som kan yde på topplan hvis forholdene er i orden. Men de kan også hurtigt komme ud af kurs, siger Thorkild Moos.

Værdifuld viden

LandboSyd har indkaldt eksperter til at komme med hver deres bidrag til det overordnede emne, og målet er, at kvægbrugerne tager direkte hjem og tager aktivt fat i stalden med henblik på at opnå bedre resultater, forklarer kvægrådgiver Kirstine Lauridsen.

- Nogle vil mene, at det er meget ambitiøst at lave tre temadage om alt andet end foderet i kvægstalden, og de har helt ret. Vi vælger at arrangere disse tre dage, fordi vi oplever, at vi kan bidrage med værdifuld viden, som direkte kan overføres til stalden og give økonomiske resultater. Nogle gange er det nødvendigt at gå nye veje i forsøget på at optimere, og det gør vi nu, siger Kirstine Lauridsen.

De tre temadage har overskrifterne "Yversundhed", "Kroner i kokomfort" samt "Har du gode ben", og de gennemføres på tre torsdage: 25. januar, 1. februar og 8. marts.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame