Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fokus på det positive bidrag til bundlinjen

Af Morten Damsgaard, mod@fbg.dk - 27. mar. 2016 KL. 11:07

Den vigtigste faktor for økonomien i mælkeproduktion er kvaliteten af det grovfoder, køerne fodres med.

Der stilles konstant større krav til effektivitet og indtjening i mælkeproduktionen. Derfor er det vigtig at holde skarpt fokus på, hvad der bidrager positivt på bundlinjen.

- Den vigtigste faktor for økonomien i mælkeproduktion er kvaliteten af det grovfoder køerne fodres med. Den biologiske værdi af ensilagen har afgørende betydning for mælkeproduktion, sundhed og forbrug af tilskudsfoder, fortæller Søren Hertzum, indehaver af SH Ensilering, som sælger ensileringsmiddel til iblanding under ensilering af grovfoder.

Han mener, at selvom det kan virke som en nem løsning at sparer på ensileringsmiddel, så vil det ikke være det mest oplagte sted at skære ned.

Spar på tilskudsfoder

- Den vigtigste forudsætning for at lave god ensilage, er at håndværket er i top hele vejen fra marken ind til køerne, påpeger Søren Hertzum og tilføjer:

- Afgrøderne skal høstes i godt vejr på det rette udviklingsstadie, med den rigtige stubhøjde, det rette tørstofindhold, den rigtige snitlængde, tilstrækkelig sammentrykning i stakken, god tildækning og omhyggelig udtagning fra ensilagestakken.

Han fortæller, at når der er styr på det, kan man forbedre kvaliteten yderligere, med tilsætning af et godt ensileringsmiddel.

- Merværdien i ensilagen vil på den måde kunne erstatte 0,5 til 1,0 kg tilskudsfoder pr. ko om dagen, hvilket blot koster 30 til 40 øre pr ko i ensileringsmidler.

Hurtig pH-sænkning

- Det gælder om hurtigst mulig at nedbringe pH-værdien i ensilagen, så ensileringstabet bliver mindst muligt. Ved at tilsætte et ensileringsmiddel kan vi faktisk reducerer tabet til det halve, fortæller Søren Hertzum.

Mælkesyrebakterierne i ensileringsmiddlet spiser sukkeret i eksempelvis græsset, og danner derved mælkesyre så man opnår en hurtigere pH-værdi sænkning.

- Ved den naturlig forekomst af mælkesyrebakterier kan være helt nede på 10.000 pr. gram græs. Når man tilsætter Topsil max-ensileringsmiddlet bliver der tilføres der yderligere cirka 300.000 bakterier pr. gram græs, og det speeder processen voldsomt op, understreger Søren Hertzum.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame