Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Biologisk bejdsemiddel med muligheder

Af Morten Damsgaard - 9. jan. 2018 KL. 13:32

  • ww276162_2
  • ww276162_1

Nyt biologisk bejdsemiddel er interessant på flere områder, og kan komme de bedrifter til gavn, som skal sænke fosfor-forbruget.

Der vil i 2018 vil fokus på fosfor-forbruget på alle ejendomme med 2,3 dyreenheder, og det vil dermed ramme mange mælkeproducenter. Majsen er en afgrøde, hvor man normalt anvender fosfor i startgødningen. I fremtiden kan det blive nødvendigt at reducere eller undlade fosforgødningen i startgødning, og i stedet forsøge at stimulere væksten på en anden måde.

- Hos Limagrain har vi udviklet en ny form for biostimulans, som kan være med til at sikre, at majsen kommer godt fra start selv ved mindre tildeling af fosfor, fortæller Thomas Jacobsen, produktchef hos Limagrain.

- Starcover er navnet på det nye biologisk bejdsemiddel, og vi har blandt andet testet det i markforsøg hos mælkeproducent Lars Larsen, hvor der blev høstet frem procent merudbytte med Starcover.

- Udgangspunktet er majsen med NP-startgødning, som er faktor 100. Hvis blot vi tildelte ren N som startgødning og udlod fosfor, høstede vi et udbytte på faktor 94, og dermed en seks procent nedgang.

- Hvis vi anvender Starcover sammen med NP-startgødning opnåede vi et udbytte på faktor 105 og dermed en stigning på fem procent, fortæller Thomas Jacobsen .

- Hvis vi derimod gav majsen startgødning med ren N-startgødning plus Starcover, blev udbytter en faktor 98 til trods for, at der ikke var fosfor i startgødningen.

- Dermed kan man sige, at Starcover hjælper udbyttet fra faktor 94 til faktor 98, som er en forbedring på hele fire procent, blot ved at anvende Starcover.

I 2017 er Starcover blevet testet i landsforsøg, og i storparcel-forsøg har Starcover vist et merudbytte på 13 procent, hvor Starcover blev testet sammen med startgødning.

- Det ser meget interessant ud, og vi er spændt på at følge udvikingen i forsøg i kommende sæson sammen med Seges.

Bedre adgang

Starcover tilbydes på flere LG-sorter, og er et biologisk bejdsemiddel, som består af to komponenter. Dels et sukkerstof og dels en bakteriekultur.

- Sukkerstoffet sørger for brændstof til rødderne og dermed et bedre rodudvikling. Bakteriekulturen sørger for at næringsstofferne bliver lettere tilgængelig, og dermed arbejder de to stoffer sammen om en mere ensartet plante, som opnår højere og mere stabile udbytter, da planten får bedre adgang til næringsstofferne, fortæller Thomas Jacobsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame