Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Avl efter klimavenlige køer er muligt

Af Maskinbladet - 8. feb. 2018 KL. 14:23

VikingGenetics har fokus på reduktion af metan-udledning på besætningsniveau.

Tre forskere, inklusive en fra VikingGenetics, modtog i sidste uge Innovationsfondens Grand Solutions Pris. Prisen blev givet for at udvikle en metode hvor man kan anvende avlsarbejdet til at reducere kvægrelateret metan-udledning på besætningsniveau. Dette er blot én måde hvorpå VikingGene-tics styrker avlen efter klimavenlige køer.

- Vores vigtigste opdagelse er, at metanudledning er arveligt. Altså kan man selektere efter dyr som reducerer metan-udledning, siger VikingGenetics projektleder, Jan Lassen.

Jan Lassen modtog sammen med Peter Løvendahl fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet og Henrik Bjørn Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet Innovationsfondens Grand Solutions Pris overrakt af Søren Pind, Uddannelses- og Forskningsminister.

De tre forskeres resultater er yderst relevante i indsatsen mod global opvarmning. Udledningen af gasser fra køer indeholder metan, en drivhusgas. Metan bidrager op til 23 gange så meget til driv-huseffekten end kuldioxid (CO2) ifølge FN's klimapanel (IPCC).

Som en del af et fireårigt studie, som inkluderede 2.500 køer, udviklede forskerne udstyr til at måle metan- og CO2-udledningen fra køers udåndingsluft når de blev malket.

Det er lykkedes forskerne at fremavle køer som reducerer metan-udledningen med 5 procent, som alene i Danmark vil betyde en reduktion af CO2-udledningen med 90.000 tons om året. På samme tid var de i stand til at reducere foderforbruget med 1 procent.

- Disse resultater kan hjælpe os med at avle mere klimavenlige køer. Vi har analyseret tusindvis af ko-gener samt ydelsesresultater og fodereffektivitet for at selektere de køer med de mest opti-male arveanlæg, forklarer Jan Lassen. Forskningen blev primært foretaget på Holstein-populatio-nen, men også Jersey og den røde race (VikingRed) blev inkluderet i tæt samarbejde med Viking-Genetics' personale i Finland og Sverige.

Disse studier er meget vigtige, da VikingGenetics allerede eksporterer genetik til 50 lande, mens metan ifølge IPCC stod for omkring 16 procent af den globale udledning af drivhusgasser i 2015.

- Vi vil være en del af løsningen i kampen mod global opvarmning. Klimaforandringerne påvirker os alle uanset hvor i verden vi bor, og vi har avlet efter klimavenlige køer i lang tid, siger Rex A. Clausager, CEO i VikingGenetics.

Avl efter "grønne køer"

Eftersom metan-udledning er arvelig, er det muligt at selektere efter klimavenlige køer. Der er korrelation mellem lavere udledning af metan og fodereffektivitet.

- Selekterer man efter effektive køer, har det også en effekt på udledningen af gasser. Ved at vælge tyre med god fodereffektivitet fra VikingGenetics, kan kvægbrugeren hurtigt være i stand til at selektere efter lavere metan-udledning, forklarer Jan Lassen.

- Næste skridt er nu at få indekser for metan-udledning på VikingGenetics' tyre, og vi arbejder så hurtigt som vi kan med fodereffektivitet. Vi ved, at det er muligt uden at gå på kompromis med sundheds- og frugtbarhedsegenskaberne, siger Jan Lassen.

- Disse resultater bekræfter, at vi tager vores ansvar mht. bæredygtige avlsmål meget alvorligt. Med fokus på produktive, grønne køer med et naturligt forsvar mod sygdomme i generne, er vi i stand til at producere med minimalt brug af antibiotika. Og nu med den ekstra bonus at disse køer også er i stand til at reducere metan-udledningen, siger Rex A. Clausager.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame