Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

28 ulveangreb på husdyr

Af MAN - 5. feb. 2019 KL. 17:30

Der findes mellem fire og fem ulve tilbage i Danmark. Alle ulve er samlet i Jylland.

Ved udgangen af 2018 befandt der sig fire-fem ulve i Danmark, vurderer forskerne fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, som overvåger ulven i Danmark for Miljøstyrelsen. Der er formentlig to til tre ulve i Vestjylland, én ulv i Nordjylland og én ulv på Djursland. Det betyder, at der er blevet færre ulve i løbet af året. Dette kan man læse i den 2018 status, som Miljøstyrelsen har lavet vedrørende ulve. Her kan man også læse om kompensation til landmænd og tilskudsordninger til ulvesikrede hegn.

Miljøstyrelsen udbetaler kompensation til landmænd, som mister husdyr som følge af ulveangreb. I 2018 besigtigede Naturstyrelsens ulvekonsulenter i 104 tilfælde husdyr, som var formodet angrebet af ulv. Ved besigtigelserne obducerer ulvekonsulenterne de dødfundne dyr og tager i mange tilfælde prøver til DNA-analyse. Der blev ved disse 104 besigtigelser fundet dokumentation for, at ulve 28 gange havde angrebet husdyr. 26 angreb på får/lam og to angreb på kalve, mens der i de resterende 76 tilfælde var tale om dyr, som var selvdøde, dødfødte, angrebet af andre rovdyr, for eksempel 11 angreb fra guldsjakaler, 10 angreb fra hunde.

Otte hvalpe

I slutningen af 2016 etablerede et ulvepar sig i Vestjylland syd for Holstebro. Ulveparret fik otte hvalpe i foråret 2017. Det antages, at der i dag er to-tre ulve tilbage i området. I starten af 2017 oprettede Miljøstyrelsen i samme område en tilskudsordning til ulvesikring af hegn. Der er til dags dato etableret cirka 35 km ulvesikret hegn i området, hvoraf Naturstyrelsen har ulvesikret cirka 25 km hegn på egne arealer, mens syv forskellige husdyrholdere har ulvesikret tilsammen cirka 10 km hegn på private arealer.

Der har endnu ikke været ulveangreb på de private arealer, mens der på Naturstyrelsens mere afsidesliggende naturarealer har været en række ulveangreb på husdyr. Fælles for disse angreb er, at hegnet har været enten fejlmonteret eller ødelagt af kronvildt ved hvert angreb. Der er således ikke dokumenteret ulveangreb bag et fungerende ulvesikret hegn i Danmark.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame