Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

165 millioner euro til Arlas andelshavere

Af esu - 1. mar. 2018 KL. 09:03

Arla udbetaler 165 millioner euro til andelshaverne.

En stærk præstation af Arla Foods' globale brands, internationale markeder og ingrediensforretning sikrede et år med høj vækst i 2017. Det landmandsejede mejeri leverede en stigning på 27,4 procent i mælkeprisen til andelshaverne og et nettoresultat på 2,8 procent af omsætningen, hvilket er inden for målsætningen. Det skriver Arla i en pressemeddelse.

Dette blev opnået i endnu et volatilt år på det globale mejerimarked kendetegnet ved markante ændringer i markedspriserne, hvilket understøttede en stigning i salgspriserne på 1 milliarder euro.

Et af fokuspunkterne i Arla Foods' Good Growth 2020-strategi er at imødekomme en stigende efterspørgsel fra forbrugere over hele verden efter mejeriprodukter som en del af en sundere og mere naturlig livsstil. Arla® varemærket, som er på forkant med denne udvikling, oplevede store fremskridt på mange markeder, godt hjulpet af lancering af økologiske produkter i Mellemøsten, lancering af flødeost i USA og stor efterspørgsel efter Arlas innovative skyr- og proteinprodukter i Europa.

- I 2017 leverede vi et solidt resultat takket være en god balance mellem brands, kategorier og markeder, som øger væksten i vores virksomhed. Men vigtigst af alt gav det os mulighed for at udbetale en betydeligt højere mælkepris til vores andelshavere og styrke vores balance, så vi kan foretage væsentlige investeringer i 2018, siger Arla Foods' adm. direktør Peder Tuborgh.

Brand-vækst opvejer markedets volatilitet

Væksten i brandede produkter er fortsat af afgørende betydning for Arla, fordi det hjælper med at udligne volatiliteten på markedet og i råvarepriserne, hvilket har en endnu større indvirkning på ikke-brandede produkter. I 2017 øgede Arla Foods sin andel af brandede produkter til 44,6 procent - tæt på den langsigtede ambition i Good Growth 2020-strategien på 45 procent.

Det har gjort det muligt for Arla® varemærket at drage fordel af den stigende efterspørgsel efter mejeriprodukter fra forbrugere verden over. Stor fremgang for Arla skyr på mange markeder er et eksempel på denne udvikling, hvor især salget på det tyske marked er imponerende med en omsætningsvækst på 94 procent. Et andet eksempel er Arla proteindrikke, som blev lanceret på seks nye markeder i 2017 og nu fås på 14 markeder verden over.

Internationalt blev den brandede vækst i USA drevet af lanceringer af flødeost, mens Arlas brandede økologiske mælk blev lanceret i Mellemøsten. Arlas strategiske brands har alle klaret sig godt i 2017, hovedsagelig drevet af højere salgspriser og en volumendrevet omsætningsvækst for strategiske brandprodukter på 3,0 procent:

- Vores fortsatte vækst på internationale markeder ydede et stort bidrag til koncernens omsætning i 2017, som steg med 8,1 procent til 10,3 milliarder euro sammenlignet med 9,6 milliarder euro i 2016. Mens vækst i de strategiske brands har drevet lønsomheden, har spredningen i den geografiske sammensætning af markeder også bidraget til det økonomiske resultat, siger Arla Foods' CFO, Natalie Knight.

Forretningsenheden International, der udgør 16 procent af Arla Foods' samlede koncernomsætning, leverede gode resultater i hele 2017. Arlas internationale salg til kunder inden for detailhandel og foodservice leverede en stigning på 13,2 procent i omsætningen og opnåede det bedste resultat nogensinde med 1.616 millioner euro.

Den stigende globale efterspørgsel efter mejeriprodukter skaber vækstmuligheder, hvor Arlas internationale prioriteter inkluderer:

Voksende efterspørgsel efter mejeriprodukter i Afrika syd for Sahara, hvor den disponible indkomst er stigende, og der efterspørges mere næringsrige fødevarer

Ny efterspørgsel efter økologiske produkter i Mellemøsten, hvor oprindelse, sporbarhed og kvalitet er altafgørende faktorer

Væksten i Foodservice-sektoren i Kina, hvor tilliden til Arlas europæiske andelshavere og praksis i forsyningskæden er afgørende for tilliden i en befolkning, der hastigt skifter spisevaner med større efterspørgsel efter on-the-go-produkter

Som Arlas største kommercielle marked viste Europa solide resultater i 2017 med en stigning i den samlede omsætning på 3,9 procent til 6.568 millioner euro. Dette afspejler et mere langsigtet opsving i efterspørgslen efter naturligt fedtholdige mejeriprodukter som smør og ost samt tendensen med efterspørgsel på proteinrige produkter.

Arla Foods har fortsat en stærk økonomisk position med en gearing på 2,6, hvilket er pænt under forretningens mål på 2,8 - 3,4, og en soliditet på 36 procent.

Innovation forbedrer produktsammensætningen

For Arla Foods Ingredients, et af Arlas 100 procent ejede datterselskaber, var 2017 endnu et stærkt år med en betydelig vækst på top- og bundlinjen drevet af innovation i proteinprodukterne, som er virksomhedens speciale. Som global leder inden for vallebaserede ingredienser forsyner Arla Foods Ingredients en bred vifte af kategorier lige fra bageriprodukter, drikkevarer, mejeriprodukter til is, børne- og sportsernæring.

Med salg i over 90 lande steg omsætningen med 19,6 procent til 651 mio. EUR, godt hjulpet af et større salg af Arlas B2B mælkepulver Infant Milk Formula samt en stærk vækst i priser og volumen i segmentet for værdiforædlet protein.

Forventninger til 2018

Arla Foods' koncernstrategi Good Growth 2020 er fortsat nøglen til at opfylde forventningerne til 2018. Investeringsplanen på 527 millioner euro, der blev annonceret for nylig, vil styrke væksten i brandede produkter og den internationale vækst med større investeringer i innovativ teknologi samt ny, udvidet og forbedret produktionskapacitet for at muliggøre dette. Strategiske vækstmarkeder som Mellemøsten og Nordafrika, Kina, Sydøstasien, Afrika syd for Sahara og USA skal fortsat være i fokus i 2018.

Omsætningen i 2018 forventes at ligge på et tilsvarende niveau på 10-10,5 milliarder euro som følge af stigende mælkemængder og en bedre produktsammensætning. Arla Foods sigter fortsat mod en nettoresultatandel for 2018 i intervallet 2,8-3,2 procent af omsætningen, men forventer, at sæsonudsving vil have en stor indvirkning på halvårsresultatet for 2018, som ventes at ligge under det årlige mål.

- Der venter os et marked, som er endnu mere forbrugerdrevet, og hvor det er vigtigere end nogensinde før at inddrage hele værdikæden og anlægge en helhedsorienteret, ansvarlig tilgang. Vi skal som et landmandsejet mejeri opfylde disse krav ved at være transparente og udnytte de værktøjer, vi har til rådighed via kvalitetsprogrammet Arlagården®, til at bringe forbrugerne og kunderne tættere på Arla, siger Peder Tuborgh.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame