Fremtiden for hydrauliske komponenter på redskaber ser ikke lys ud, hvis man spørger den tyske komponentfabrik ZF, som fremstiller transmissioner, frontaksler, affjedring samt elektroniske løsninger til flere traktorproducenter.

I samarbejde med Deutz-Fahr og Amazone præsenterer ZF nu en integreret generator, som sidder i det tidligere koblingshus på trinløse transmissioner og powershift-transmissioner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Her sidder der spoler rundt om drivakselen, og når motoren startes og drivakselen mellem motor og transmission roterer, udnytter man induktionsprincippet ligesom en normal generator på en traktor og laver trefaset vekselstrøm. Vekselstrømmen laves efterfølgende om til jævnstrøm, da den på den måde kan benyttes på redskaberne, som traktoren kører med.

- Faktisk kan der produceres 50 kilowatt strøm og 70 kilowatt i spidsbelastninger fra traktoren. De op mod 95 hestekræfter udnyttes til at drive redskaberne, som spændes efter traktoren, fortæller Alexander Eisner fra udviklingsafdelingen hos tyske ZF. Systemet kalder ZF for Terra+.

Han vurderer, at redskabs- og traktorproducenterne kommer til at samarbejde rigtig meget de næste år.

- Der er meget større potentiale i at udvikle el-motor frem for hydrauliske stempler, forklare Alexander Eisner, der desuden påpeger, at det er lettere at dirigere strøm end hydraulik ud til forskellige motorer på redskaberne.

Skridt i den rigtige retning

ZF arbejder sammen med Deutz-Fahr og Amazone omkring en trinløs TTV 630-model med en Amazone EDX eSeed på slæb. Teknologien bruges på de to modeller på den måde, at traktoren via elektricitet driver blæseren til udsåningen af korn på såmaskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne nye teknologi er intet mindre end revolutionerende, fortæller danske Jørgen Sørensen, Service Area Manager hos Same Deutz Fahr.

- Systemet kan på sigt bruges til rigtig mange formål. Styringen mellem traktor og redskab bliver en større og større del af vores hverdag, og her er Terra+ et af de første skridt i den rigtige retning, slår Jørgen Sørensen fast.

Han fremhæver flere fordele ved systemet:

- Den integrerede generator tager ingen effekt fra traktoren, og traktoren får en effektforøgelse på 10-15 procent - vel og mærke uden at tilføre ekstra energi.

- Der vil desuden kunne opnås en mere præcis dosering af såsæd eller gødning, hvis systemet arbejder sammen med en gødningsspreder. Terra+ vil derfor kunne spare omkostninger for den enkelte landmand, forklarer Alexander Eisner fra tyske ZF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det næste skridt i retningen mod ren el-drift på redskaber bliver et samarbejde mellem motorproducenter, transmissionsprocenter samt redskabsproducenter for at finde nogle fælles standarder, vurderer Alexaner Eisner.