Zetor fejrer sin runde fødselsdag ? 70 år ? med en fotokonkurrence og opfordrer alle kunder i hele verden til at dele deres gode billeder og historier med andre interesserede. Som tak for hjælpen udlover Zetor mange gode præmier, og at billederne/historierne vil blive vist på den dedikerede hjemmeside til fælles glæde for alle Zetor-entusiaster verden over.

HCP Danmark hjælper gerne

- Bare send os billeder og historier til HCP Danmark,

Johnny Hansen, HCP Nordic

Artiklen fortsætter efter annoncen

Billeder fra gamle dage er som bekendt ikke digitale. For dem, som ikke selv kan scanne og så videre, står HCP Danmark klar med hjælp.

- Bare send os billeder og historier til HCP Danmark, Ansager Landevej 11, 7200 Grindsted, så klarer vi det hele på vegne af indsenderen og returnerer originalbillederne (husk tydelig returadresse). Når vi returnerer billederne, vil der være en lille hilsen fra os, lover Johnny Hansen, HCP Nordic.

Han foreslår også, at de entusiaster, der kører med gamle Zetor-traktorer på sommerens dyrskuer, kører forbi HCP´s forhandlere, som så vil tage billeder af traktor og ejer.

Titusindvis af Zetorer

Hvor mange Zetor-traktorer, der er solgt i Norden, er der næppe nogen der ved. For eksempel havde Zetor i flere år en markedsandel på næsten 20 procent i Norge, hvor salget toppede i 1985 med utrolige 1.566 nye Zetor-traktorer. I Sverige er der en enkelt forhandler, som har solgt langt over 1.000 Zetor-traktorer i sin karriere. De ankom på banevogne og priserne varierede alt efter, hvor hårdt Tjekkoslovakiet manglede vesteuropæisk valuta.

Næsten 50 år

I Danmark er en af de trofaste Zetorforhandlere i Danmark Ejgils Traktor-Center. Han har været Zetor-forhandler siden 1. maj 1967, og siden da er der kørt over 800 nye Zetor ud af hans indkørsel gennem årene. Han fortæller, at i 70érne solgte han årligt ca. 45 og havde adskillige maskinstationer som kunder. De kørte med Zetor Crystal, som med 160 hk og en enormt sejtrækkende motor virkeligt kunne bestille noget i forhold til så mange andre mærker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi solgte cirka 25 procent af alle Zetorer i Danmark dengang, hvor det gik rigtigt stærkt og der var faktisk en vej nede ved Høng, som vi kaldte "Zetor-vejen" ? der kørte 5 ud af 6 landmænd på vejen med Zetor.

Han ærgrer sig over, at Zetor på et tidspunkt ikke fulgte med udviklingen i hk-klasser, men glæder sig til gengæld over, at fabrikken nu rykker fremad og opad i traktor-hierarkiet igen.

Ejgil regner for øvrigt med at tage en gammel Zetor model 4011 med skydedøre med til Roskilde Dyrskue i år for at pleje nostalgien og markere Zetors 70-års jubilæum.

En anden tid

HCP Nordic har arbejdet med Zetor i mange år. Først Danmark, så Norge og efterfølgende både Sverige og Finland så man nu er nordisk distributør med et vidt forgrenet net af uafhængige forhandlere.

En af de HCP-medarbejdere, der har været involveret i Zetor længst, er Henning Kristensen. Han har haft mange oplevelser med Zetor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I gamle dage, som det jo hedder, var det forbundet med en vis spænding, at skulle på besøg hos Zetor. Dengang var passagen fra Vesteuropa til Østeuropa forbundet med omfattende grænsekontrol, og når vi holdt i slusen under opsyn af maskinpistolbevæbnede vagter, kunne man godt føle lidt kriller i maven. Og når man på vej hjem, blev lukket ud af slusen igen, var det som om, turen var vel overstået, selvom den længste køretur manglede. Nu tager vi bare flyveren som til alle andre steder eller hopper i bilen og parkerer i Brno i Tjekkiet 12-14 timer efter, siger Henning Kristensen.

Alle hos HCP Nordic håber, at mange danske Zetor-kunder vil tage udfordringen op og rode i deres arkiver, for det er altid hyggeligt at se på billeder og lade tankerne vandre tilbage i tiden. De glæder sig også til at møde nogle traktorveteraner rundt om på sommerens dyrskuer, og se hvor flotte deres Zetor-traktorer er restaurerede.