Forsøg hos Seges viser, at forekomsten tildelling af wraphø ad libitum forbedrede mavesundheden hos slagtesvin, og kan dermed være medvikende til at reducere forekomsten af mavesår hos griseme. Andel grise med mavesårsindeks på 6-10 var 87 procent i kontrolgruppen, hvorimod den var 22 procent hos grise, der blev tildelt wraphø ad libitum.

De grise, der fik tildelt wraphø havde en fast og grødagtig konsistens i maveindholdet samt fyldte eller halvfyldte maver. 72 procent af grisene i forsøgs- wrapgruppen havde mange wrapstrå i maven. Maveindholdet hos størstedelen af grisene i kontrolgruppen, der ikke fik tildelt wraphø, havde en vandig konsistens samt halvfyldte maver eller maver fyldt med vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der blev anvendt ikke-snittet wraphø , og observationer viste, at grisene trak en stor del af wraphøet ud af halmhækkene. Dette medførte et stort spild og svineri i stierne. Ved tildeling af wraphø, må der forventes et merforbrug af tid både til udfodring og til fjernelse af urent wraphø fra stierne. Det store spild samt det øgede tidsforbrug medvirker til, at tildeling af wraphø er mindre anvendeligt i slagtesvinestald, men tildeling af wraphø er et muligt værktøj til reduktion af mavesår.

Afprøvningen blev gennemført i én besætning med slagtesvin (30-110 kg). Der indgik to grupper i afprøvningen: begge grupper blev fodret ad libitum med pelleteret tørfoder, og grise i gruppe 2 fik tildelt wraphø ad libitum. Alle grisene blev slagtet ved optimal slagtevægt, hvorefter mavesundheden blev vurderet på Laboratorium for Svinesygdomme i Kjellerup, desuden blev maveindholdets konsistens, mavens fyldningsgrad samt mængden af strå registreret.