Gårdejer Martin Lund Madsen ved Vejen har mistet tålmodighed med Vejen Kommune. Nu tager han drastiske midler i brug og afspærrer sin vej med store sanddynger og halmballer for at gøre opmærksom på uretfærdig og ulovlig ekspropriation.

I forbindelse med elektrificeringen af banen Esbjerg-Lunderskov flyttede Banedanmark en bro og anlagde en ny vej efter ønske fra Vejen Kommune, selvom man kunne have begrænset sig til at hæve højden på en eksisterende bro. Dette krævede ekspropriation af 1,4 km privatejet vej, som landmand Martin Lund Madsen med virksomheden Ny Endrupholm ejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandt i højestret

Martin Lund Madsen og advokatvirksomheden Bech-Bruun mente ikke, at der dengang var hjemmel til ekspropriationen. Gårdejeren fik derfor knægtet sin private ejendomsret ved selve ekspropriationen og ved at vejen blev anlagt.

Sagen om broen og vejen gennem Martin Lund Madsens jord har været i byretten, landsretten og senest i højesteret, hvor gårdejeren vandt. Højesteret konkluderede 10. september i år at der ikke var hjemmel til ekspropriationen af Martin Lund Madsens jorde.

Nægter forlig

Situationen er nu den, at Banedanmark på et uretmæssigt grundlag har anlagt en vej hen over Ny Endrupholms ejendom på opfordring af Vejen Kommune. Derfor skal kommunen som udgangspunkt fjerne vejen og reetablere området som før på kommunens regning, medmindre der kan indgås et forlig om, at kommunen erhverver al jorden tilhørende Ny Endrupholm omkring vejen. Gårdejeren har forslået kommunen et forlig, nemlig at kommunen køber hele ejendommen på 190 hektar for 20 mill. kr., men det forslag har kommunen imidlertid afvist.

Borgmester Egon Fræhr (V) mener ikke, at det er kommunens ansvar at fjerne vejen, dette er dog tilbagevist af juridisk ekspert Frederik Waagen, som mener, at lovspørgsmålet i sidste ende er Vejen Kommunes ansvar.

Grotesk sag

Retspolitiks ordfører, Peter Kofod Poulsen, fra dansk folkeparti, har fulgt sagen i Vejen de sidste par uger og var også mandag morgen på stedet i Vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes det er en fuldstændig grotesk sag. Gårdejeren har vundet sagen i højestret, landets højeste myndighed, og det må Banedanmark og Vejen kommune respektere. Jeg har kontaktet både indenrigsministeren og transportministeren for at få dem til at kigge nærmere på denne sag, siger Peter Kofod Poulsen, der samtidig opfordrer de stridende parter til at drikke en kop kaffe og finde en løsning på denne møgsag, som han kalder den.

Ny lov i spil

Kommunen forsøger sig nu med ny lov for at gøre ekspropriering mulig. Vejen Kommune vedtog d. 9. oktober uden høring at sætte gang i ny ekspropriation via vejloven. I første runde blev ekspropriationen foretaget ud fra elektrificeringsloven, men nu kommer altså vejloven i spil.

I dag mandag behandler teknik og miljø udvalget i Vejen Kommune sagen på et møde , men sagen bliver holdt som et lukket punkt, hvor offentligheden ikke har adgang til hverden dagsorden, referat eller bilag.

Maskinbladet opdaterer artiklen med et interview med den vrede gårdejer Martin Lund Madsen.