- Det er en global udfordring at opfylde den voksende befolknings efterspørgsel efter proteinrige fødevarer, og samtidig vil det være godt for både miljøet og sundheden, hvis andelen af planteproteiner i vores kost blev øget, mens andelen af animalsk protein fra kød og mejeriprodukter blev mindsket, forklarer lektor Sven-Erik Jacobsen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, der koordinerer det nye EU-projekt Protein2Food.

- Vi vil derfor udvikle nye skræddersyede og ressourceeffektive planter med højt proteinindhold, i samarbejde med partnere fra Peru og Uganda, og videreudvikle planteproteinerne fra dem til sunde og konkurrencedygtige fødevareprodukter af høj kvalitet til forbrugerne. Vi vil blandt andet arbejde med quinoa, boghvede, lupin, hestebønner, kikærter og linser, fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I projektet vil de for eksempel også undersøge forbrugeradfærd og markedsmuligheder med det mål at understøtte skiftet fra animalske proteiner til planteproteiner. I den forbindelse vil der også blive bygget bro mellem forskningsinstitutioner, landbruget, fødevarevirksomheder og forbrugerorganisationer for at videndele og etablere partnerskaber inden for området.

Forventede resultater

Helt præcist er de forventede resultater i projektet:

Øge proteinproduktionen med 25 procent gennem nye effektive avlsteknikker og optimeret afgrødeforvaltning, og øge EU's agerjord bestemt til produktion af proteinafgrøder med 10 procent.

Accelerere transitionen fra animalsk til plantebaseret protein i Europa med en klar indvirkning på reduktionen af CO2-fodsporet.

Øge EU's agro-biodiversitet ved at indføre lovende højkvalitetsafgrøder og bælgplanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prototyper af nye proteinrige fødevarer med enestående markedspotentiale.

Forbedre EU's synlighed inden for fødevareforarbejdning og -teknologi gennem videnskabelige publikationer med høj impact factor.