På samme måde som løven er dyrenes konge, så er mejetærskeren i toppen af hierarkiet, når det kommer til landbrugsmaskiner. De store maskiner kan få det til at gibbe i alle grej-nørder, og hvis man besøger Kragmann i Middelfart, får man for alvor noget at se på. I en stor lagerhal står de mange mejetærskere sirligt placeret i det der må være Vestfyns dyreste puslespil.

- Vi er en af landets største aktører indenfor høstmaskiner, forklarer Jesper Kragmann, der er ejer og direktør hos Kragmann, og der er bestemt noget om snakken. Sidste år solgte Kragmann nemlig ikke færre end 74 mejetærskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Høstmaskiner er vores niche, og det er en niche, som vi har haft i lang tid. Når vi sælger så mange, som vi gør, betyder det, at vores folk er vant til at have maskinerne mellem hænderne. Modsat en mindre maskinhandler, hvor de måske kun ser en enkelt model om året af en bestemt mejetærsker, så har vi en større volumen. Det betyder, at vi opbygger en ekspertise på området, siger Jesper Kragmann, der har overtaget maskinforretningen fra sin far, der startede virksomheden i 1973.

Oprindeligt startede virksomheden som traktorophugger, og senere begyndte man at eksportere traktorer i containere til eksempelvis Asien og Mellemøsten. Siden starten af 2000'erne har Kragmann hovedsageligt levet af at importere og sælge nyere brugte mejetærskere af forskellige mærker, og det er faktisk først for nylig, at Kragmann er blevet forhandler af et mærker. Det skete, da man i 2014 blev New Holland-forhandler. Fortiden er dog ikke slettet, og det er langt fra udelukkende gule mejetærskere, man finder i hallen ved Middelfart.

- Det er kapitalkrævende at have et stort udvalg, men det betyder også, at skulle en mejetærsker bryde ned, efter vi har solgt den, så har vi en på lager, som kunden kan låne. Mens mange forhandlere tilstræber at få udsolgt, så har vi det helt modsat. Vi vil altid have en backup parat, siger Jesper Kragmann, der er overbevist om, at det er en af grundene til, at kunderne vender næsen mod Middelfart.

- Folk søger den styrke, som vi har. Jeg er helt sikker på, at det er en af grundene til, at vi sælger så meget, som vi gør. På den måde ender det med at blive selvforstærkende, men vi fortsætter selvfølgelig med at gå ydmygt til opgaven.

Jesper Kragmann er dog også meget bevidst om vigtigheden af gode medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lige under 30 ansatte, og det antal passer til vores faciliteter. Vi skal ikke over 30 på denne adresse, for det går ud over de ansatte og kunderne. Vores ry er bygget op på ryggen af god service, og særligt når man arbejder med høstmaskiner, må vi ikke gå på kompromis med servicen, siger Jesper Kragmann og fortsætter:

- Vi gør meget for at holde på vores folk. I øjeblikket er vi ved at planlægge en tur til New Hollands fabrik i Basildon for ansatte med ledsagere. Vi er så heldige, at vores landbrugsmaskinmekanikere er så dygtige, at de kan få job i en masse andre brancher. Derfor skal vi arbejde hårdt på at holde fast på dem.

En del af noget større

Det er ingen hemmelighed, at landskabet for danske maskinhandlere har ændret sig i løbet af de seneste år, men for en CNH-forhandler som Kragmann har der ikke været tale om en stor omvæltning, som man har set hos andre mærker.

- CNH er nærmest fløjet under radaren i forhold til omstillingerne i forhandler-leddet. New Holland er nok det mærke, der har det stærkeste forhandlerstruktur. Derfor forventer jeg heller ikke, at der er en stor revolution på vej, siger Jesper Kragmann.

Han er dog bestemt ikke modstander af ændringer i forhandlerstrukturen - han byder dem nærmere velkommen. Også dem der direkte påvirker hans egen butik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For 20 år siden skulle vi omsætte for 30 millioner for at tjene det samme, som vi gør nu, hvor vi omsætter for over 100 millioner. Hvis den udvikling fortsætter, tvivler jeg på, at vi kan gøre det selv. Så tror jeg, at vi bliver nødt til at være en del af noget større, hvis det skal give mening. Jeg har tidligere sagt, at Fyn er fin - men for lille, og det mener jeg stadig. Det mest oplagte ville derfor være, at vi blev opkøbt af nogen, som kan bruge de kompetencer og nicher, som vi har, siger Jesper Kragmann og fortsætter:

- Min dør er i hvert fald åben, og jeg tror, at vi har en størrelse, der er interessant for mange.

Selvom det måske lyder som nye toner, at en maskinhandler nærmest byder mulige opkøbere velkommen, men det er i virkeligheden perfekt i tråd med den DNA, som Kragmann er bygget op omkring.

- Gennem alle årene har det været vores købmandskab, der har gjort, at forretningen har været en succes. Vi har endnu ikke lavet et underskud, og det håber jeg heller aldrig, at vi kommer til, siger Jesper Kragmann.