Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Vildsvinehegn på vej ved belgisk grænse

Af Marianne Nørmark - 18. okt. 2018 KL. 13:00

L&F: Frankrig har ikke noget valg. De er tvunget til at sætte et hegn op.

Frankrig har planer om et vildsvinehegn ved grænsen til Belgien for at inddæmme svinepesten fra Belgien. Opsætningen af hegnet glæder både L&F og LandboSyd.

Hegnet bliver sat op efter belgierne har fundet svinepest i 75 vildsvin på trods af, at myndighederne allerede har slået 4.000 svin ned og spærret området af for offentligheden.

- Vi har ingen tvivl om, at hegnet vil have effekt, det er meget fornuftigt af Frankrig, at de sætter hegnet op. I virkeligheden har de ikke noget valg, siger dyrlæge og chefkonsulent hos L&F, Jan Dahl.

Frankrigs beslutning om et vildsvinehegn glæder også formanden for LandboSyd Mogens Dall. Flere kritikere af hegnet forsøger at omgøre den danske beslutning ved at påvise, at hegnet overtræder visse EU-regler.

- Beslutningen om et vildsvinehegn i Frankrig er et tiltag, der peger i den rigtige retning for os herhjemme, der ønsker et vildsvinehegn. Der er håb for, at EU også synes, at det er et godt tiltag, hvis flere lande ønsker at opsætte et hegn, siger Mogens Dall til DR Nyheder.

Kritik af hegn

En af vildsvinehegnets kritikere er Danmarks Naturfredningsforening. Selvom Frankrig beslutter at opsætte et hegn for at inddæmme svinepest, så ændrer det ikke deres indstilling til hegnet.

- Det er stadig svært at se noget fagligt belæg herhjemme for at sætte et hullet hegn op. Det er mennesker, som får smitten til at bevæge sig rundt i Europa. Et hegn i Danmark vil ikke hjælpe, da det ikke vil være vildsvin, som risikerer at bringe smitten til Danmark, siger biolog ved Danmarks Naturfredningsforening Bo Hakkansson.

Hos L&F er de uenige i kritikken af hegnet.

- Vi har faktisk et klokkeklart bevis for at vildsvinehegn virker. I Tjekkiet har myndighederne i foråret i år opsat et hegn i et område inde i landet, hvor de fandt svinepest i vildsvin. Det lykkedes dem at slå alle dyrerne ned og udrydde sygdommen, uden at det spredte sig, også selvom der var vejgennemføringer og åbninger. Sidste tilfælde af sygdommen blev registeret i april i år i Tjekkiet, fortæller dyrlæge og chefkonsulent L&F.

Det planlagte vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse bliver sat op i løbet 2019. Hegnet skal strække sig over 70 kilometer og være halvanden meter højt.

Den afrikanske svinepest kan have store konsekvenser på blandt andet eksportområdet til lande uden for EU.

Tab af eksport

L&F vurderer, at bare et tilfælde af svinepest hos vildsvin eller tamsvin vil lukke for exporten til lande uden for EU.

- Vi arbejder ud fra et tal som siger et øjeblikkelig tab på 3-4 millarder kroner i tabt eksport. Først efter fire måneder bliver der mulighed for at genåbne markedet, men så kommer udfordringen med at dokumentere, at vi ikke længere har smitten i landet, og det er en meget svær opgave at løse, hvis vi har vildsvin i landet, fortæller chefkonsulentent hos L&F.

Målet er en total udryddelse af alle vildsvin i Danmark.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame