- Ruslandskrisen har været den sidste dråbe, der har fået bægeret til at flyde over, siger Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Karen Hækkerup til Maskinbladet.

Hun peger på, at ruslandskrisen indtil nu har kostet fødevaresektoren en eksport på cirka fire milliarder kroner, og at dette beløb fordobles næste år, hvis ikke der sker noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mister i gennemsnit to medarbejdere på slagterierne hver eneste dag, og vi risikerer at miste 4500 arbejdspladser næste år. Situationen er alvorlig, og vi har brug for hjælp, siger Karen Hækkerup.

Derfor har Landbrug & Fødevarer mandag præsenteret en ruslandspakke med ti forslag, der skal hjælpe den danske fødevaresektor gennem krisen.

Realistisk hjælp

- Priserne er faldet på korn, kød og mælk. Mælkepriserne alene er faldet 23 procent. Samlet set forventer de danske landmænd, at de skal have penge op af lommen for at have deres bedrifter næste år. Op til 800.000 kroner for en svinebonde. Derfor har vi bedt om en realistisk hjælp. Vi beder ikke om nye penge, men vi vil have lov til at hjælpe os selv. Fjern nogle af de umulige regler, der gør det svært for os at tjene penge. Så kan vi meget bedre klare os selv, siger Karen Hækkerup, der også som led i planen ønsker en fremrykning af den målrettede gødningsregulering, som regeringen selv har lagt op til fra 2016.

- Vi ønsker ikke at påvirke miljøet mere, end vi gør i dag. Vi ønsker også hjælp til oplagring af kød, så priserne ikke falder yderligere, siger Karen Hækkerup.