- Vi vil arbejde for at samtlige landmænd i Danmark forholder sig til, og handler på klimaet. I ØL kæmper vi for, at de økologiske landmænd ikke klassificeres som skurke, men som klimahelte, det kan vi ikke sikre ved blot at forsvare eksisterende praksis, men ved at stille ambitiøse krav til os selv og hinanden for at finde nye løsninger, præcis som man er nødt til i andre brancher, sagde Per Kløster, formand for ØL på mødet.

rich-media-1
Klimamålene var den gennemgående tema hele dagen i Vingsted, både i formandens beretning og i alle diskussionerne. Foto: Marianne Nørmark.

Hos ØL mener de at klimaet i disse år giver os en voldsom påmindelse om, at vores kultur kører med overtræk på jordens ressourcer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Naturens mangfoldighed et andet område, som for så vidt er endnu mere alvorligt. Og nærmest lammende er den udvikling, hvor vi er vidner til, at selve livet er på retur.

- Årsagerne er komplekse som altid, men at landbruget har et stort ansvar i vores land med over 60 procent under plov, er hævet over enhver tvivl. I biologkredse tales der meget om, at løsningen på biodiversitetskrisen er stor, sammenhængende natur for sig og så intensivt jordbrug for sig. Der er næppe nogen, der er uenige i, at det er vigtigt med større naturarealer i Danmark.

- Men det skal ikke være et enten natur eller landbrug. Vi skal både have store områder med sammenhængende natur og landbrugssystemer der giver plads til natur integreret i systemet. Og der er så sandelig ikke grund til at acceptere yderligere intensivering og anvendelsen af kemi på vores landbrugsjord. Hvorfor skulle vi det?, sagde Per Kløster.

rich-media-3
Per Kløster blev genvalgt som formand på årets generalforsamling i Vingsted. Foto: Marianne Nørmark.

Strategi for miljøet

- Vi skal bremse tabet af sjældne arter og samtidig understøtte liv. Det er helt afgørende for at vi kan arbejde sammen med økosystemet og udnytte systemets egne reguleringsmekanismer. Selvom vi som økologer har fravalgt kemien, så er vi også mange steder meget effektive kultivatorer af landskabet. Det er en udfordring for det liv, der skal have plads, rod, vand, pletter, spredningskorridorer og tidsperspektiv til at formere sig og udvikle og vedligeholde sine populationer.

- Derfor har vi siden 2012 arbejdet for at få en bedre naturgaranti ind i det økologiske regelsæt. Politik tager sin tid. Og det går fremad. Naturgaranti var med i Det Økologiske Erhvervsteams anbefalinger, og Landbrugsstyrelsen i gang med at se på hvordan det kan skrives ind i økologireglerne.