Driftsleder Ciprian Rambu har igennem de seneste 5,5 år arbejdet på Erstedgaard, hvor han i dag har et tæt samarbejde og dialog med ejeren Gorm Jessen.

- Gorm og Ciprian Rambu er gode til at udfordre hinanden og sammen skabe nye tiltag, siger Nikolaj Stidsen, som er svinerådgiver fra Agrinord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jeg sikker på er årsagen til, at besætningen hele tiden udvikler sig i den rigtige retning, fortsætter han.

En af de vigtige ting for Ciprian Rambu er, at han hele tiden har tal på, hvad de enkelte ting koster, så udbyttet af handlingen kan gøres op mod omkostningen til den.

- For eksempel skubbede vi for nogen tid siden tildelingen af foder til pattegrisene i farestalden, så de i dag kun får tildelingen den sidste uge mod før, hvor de fik efter fem dage, fortæller Ciprian Rambu og uddyber:

- Jeg kunne se, at foderet lå nede i gyllekanalen i stedet, hvilket jo er alt for dyrt.

Erstedgaard har deltaget i det afsluttede demo-projekt om kuldtilvækst, som VSP gennemførte på otte ejendomme. Det var Ciprian Rambu, som havde ansvaret for det og som stod med vejningen af de involverede kuld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kuldtilvæksten var i den lave ende, men samtidig var Erstedgaard den besætninger som fravænnede færrest grise, nemlig kun 12,5 grise i de grønne kuld og 12,0 i de røde, hvilket påvirkede kuldtilvæksten, som på de låste kuld var 2,62 kg pr. dag og 2,63 kg ved de åbne kuld.

- Det er ikke fordi, de har taget så mange grise ud af kuldene, faktisk kun en enkel gris, men de starter søerne med for få grise, forklarer Nikolaj Stidsen og uddyber:

- I vores samtaler om dette er vi kommet frem til, at de skal turde presse søerne lidt mere.

Ciprian Rambu er enig i, at de er nødt til at starte søerne ud med flere grise, og han fortæller, at de allerede er gået i gang med det.

- Nu starter vi søerne med flere grise, i enkelte tilfælde helt op til 15 og 16 grise pr. kuld, fortæller han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan se, at lidt flere grise falder fra, men ellers har det ind til nu kun været positivt.

Erstedgaard var den besætning blandt de otte deltagende, som havde den laveste dødelighed i farestalden. Opgørelsen over det seneste år viser at det kun er 9,5 procent, der dør i farestalden, hvilket man skal være opmærksom på i forsøget på at få søerne til at passe flere grise.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.