Miljøorganisationen Verdens Skove udgav d. 2. oktober en rapport, der viste, at en del af den soja der kommer til Danmark oprindelig stammer fra områder der er ramt af afskovning og overtrædelse af oprindelige folks rettigheder.

- Hvis de danske importører selv erkender, at de potentielt har et problem, så er det lidt mærkeligt, at Dakofo hårdnakket holder på, at alt er ok i deres forsyningskæde,? siger Gry Bossen politisk medarbejder hos Verdens Skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dakofo mener, at landbrugsindustrien stiller rigeligt med krav til deres leverandører af soja.

- Men faktum er, at der kommer soja til Danmark, der har forårsaget afskovning og overtrådt oprindelige folks rettigheder. Derfor er der et eller andet, vi ikke gør godt nok,? siger Gry Bossen.

Blot anbefalinger

DLG og Danish Agro henviser begge til FEFAC's (Den Europæiske Fødevarefederation) retningslinier. Men FEFAC's retningslinier er blot anbefalinger til, hvad de enkelte virksomheder bør skrive ind i deres egen handelskodeks, mener Verdens Skove.

- FEFAC er altså ikke en endelig standard - det skal virksomhederne selv lave. Dertil kommer, at FEFACs guidelines på miljøspørgsmålet ligger meget op til den lokale lovgivning, som altså langt fra er god nok. Især ikke i Argentina, siger talskvinden for Verdens Skove.

-Når DLG og Danish Agro importerer et produkt som soja, som må siges at være i højrisikozonen for at have forårsaget skovrydning og overtrådt lokalbefolkningens rettigheder, så er det alfa og omega, at de har styr på deres forsyningskæde,? siger Gry Bossen fra Verdens Skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdens Skove arbejder for en verden, der er rig på skove og med biologisk mangfoldighed.