De første indledende øvelser til det, der er blevet døbt World Farmers Organisation, blev gjort i Bruxelles i går. Omkring 60 landbrugsorganisationer fra 42 lande har stillet sig bag dannelsen af en ny organisation, der skal tale bøndernes sag på verdensplan, efter den internationale landbrugsorganisation IFAP gik konkurs sidste efterår.

 

- Der har været et vakuum. Der er ikke nogen, der har kunnet repræsentere landbruget over for FN og G20. Vi har brug for nogen, der kan tale det produktive landbrugs sag i multinationale sammenhæng, siger Martin Haworth, der er europæernes repræsentant på det stiftende møde.

 

Fra Danmark deltog Landbrug & Fødevarer, der også støtter op om initiativet.

 

Blandt mærkesagerne vil være spørgsmålet om fødevaresikkerhed, om at sikre landmænd, at de kan leve af deres bedrifter, og om at bevare liv på landet. Desuden vil man sikre landbruget en stemme, når verdens internationale organisationer diskuterer handel, miljø, klimaforandringer, forskning og andre emner, der har stor betydning for erhvervet. Ligesom man vil kæmpe for landbrugets position over for resten af leddene i produktionskæden.

 

- Der er en udvikling i hele verden, hvor landmænd bliver presset af detailhandlen, siger Pekka Pesonen, der er generalsekretær i europæisk landbrugs paraplyorganisation COPA-COGECA, der har presset på for at få den nye forening op at stå.

 

Indtil videre er Nordamerika, Afrika, Asien og Europa repræsenteret, men ifølge Pesonen har landbrugsforeninger fra Sydamerika også vist interessere.

 

Det første rigtige møde i organisationen vil foregå i Sydamerika til efteråret.