Verdens første fuldautomatiske høst er i hus. Den bemærkelsesværdige rekord er sat på baggrund af et samarbejde mellem det engelske universitet Harper Adams og firmaet Precision Decisions.

Projektet har navnet Hands Free Hectare, og hensigten med projektet var fra starten at gennemføre en høst, hvor alt ? lige fra såning, sprøjtning, harvning og så videre blev foretaget uden brug af menneskehænder. Altså bortset fra dem, der sad bag computeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ombygget Iseki-traktor

I en pressemeddelelse skriver Hands Free Hectare, at det meste arbejde blev udført af en lille Iseki-traktor, der var ombygget til formålet.

- I de senere år har der været fokus på at gøre arbejdet i landbruget mere præcist, men det har været vanskeligt, for de maskiner, vi bruger i dag, er alt for store til det formål, siger Jonathan Gill fra Harper Adams University.

- Maskinerne er ofte så tunge, at de ødelægger jorden.

Til at høste med brugte de en lille Sambo-høstmaskine med en bredde på blot to meter.

- Brugen af den lille Sambo gjorde, at vi kunne kortlægge ruten meget mere præcist, siger Jonathan Gill.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien er på plads

Ifølge Martin Abell fra firmaet Precision Descisions var projektet formål også at bevise, at der rent teknologisk ikke er noget til hinder for kun at bruge selvkørende landbrugsmaskiner.

- Hele projektet kostede under to millioner kroner. Vi benyttede udelukkende brugte maskiner, der er på markedet i forvejen. Så monterede vi en autopilot fa en drone som navigationssystem, og softwaremæssigt bruge vi udelukkende tilgængeligt Open Source-software.

Resultatet af høsten blev 4,5 ton bygkorn, en lille smule mindre end projekteret, der nu skal bruges til øl.