En række insekter, der ødelægger fødevarer, kan nu bekæmpes på en miljøvenlig måde – altså helt uden brug af gift. Det gælder blandt andet rismelsbiller, kakerlakker, møl og væggelus. Målrettet varmebehandling er et nyt våben i kampen mod de skadedyr, som normalt er svære at nå med giftsprøjten. 

Ifølge biolog Morten Helholm fra A/S Mortalin, der arbejder med skadedyrsbekæmpelse, vil varmebehandlingen være særligt velegnet i virksomheder, hvor behandling med gift kan indebære en risiko for fødevareforurening – eller hvor det i praksis er umuligt at nå ind til de skadedyr, der opholder sig i virksomhedens produktionsudstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtigt at målrette varmen

Når man vil bekæmpe skadedyr med varme, er det ikke nok at anskaffe sig en varmekanon og fyre løs med høj temperatur. Det kan medføre skader på det, man behandler. 

- Den nye, målrettede form for varmebehandling styres præcist ved hjælp af elektroniske følere på de inficerede emner og områder. Det, der skal opvarmes, overdækkes, så vi kan styre varmen præcist derhen, hvor den skal virke, forklarer Morten Helholm og fortsætter: 

- Problemer med resistens over for giftstoffer er aktuelt ved varmebehandlingen. Den foregår ved temperaturer på mellem 45 og 60 grader. Enkelte insekter tåler varme bedre end andre, men de skal så blot behandles med en lidt højere temperatur. Den ”magiske” grænse er 55 grader, som sikrer, at alle insekterne udryddes.