En ny model for de næste vandplaner er sendt i høring, og modellen går ud på, at processen skal være mere smidig og tage mere hensyn til lokale interesser. Det skriver altinget.dk.

Med den nye model foreslår Miljøministeriet at afskaffe idéfasen, den tekniske forhøring og den supplerende høring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De statslige vandplaner for hver af de 23 vandoplande vil fremover kun indeholde de politiske ambitioner og resumé af basisanalysen, mens de konkrete miljømål og indsatsprogrammer i stedet fastlægges af miljøministeren i bekendtgørelser.

Færre klager, tak

Forslaget betyder også, at kommunerne får mere indflydelse på den konkrete vandløbsindsats, ligesom kommunerne skal oprette lokale vandråd, hvis der er er lokalt ønske om et sådant råd. På den måde mener miljøminister Ida Auken (SF), at man kan styrke nærdemokratiet.

Endelig betyder det nye forslag, at klageadgangen over vandplanerne begrænses, således at det ikke længere bliver muligt at klage over de statslige vandplaners tilvejebringelse eller de politiske mål i planerne. Det var netop sådan en klage over tilvejebringelsen, som sidste år fik Natur- og Miljøklagenævnet til at underkende de statslige vandplaner.