32 harver blev i dag demonstreret på et 60 hektar stort stykke hos Gisselfeld Kloster nær Haslev på Sjælland, da VKST holdte harve-demonstration. Demonstrationen var yderst velbesøgt, og knap 600 lagde vejen forbi.

Maskinkonsulenterne Søren Geert Jørgensen og Christian Rabølle kunne blandt andet fortælle de fremmødte landmænd, at et harvekøb, også skal være et fornuftigt køb:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man skal i stedet købe en harve, som passer til de traktorer man i forvejen har i maskinhuset.

- Christian Rabølle, maskinkonsulent, VKST.

- Vi har i dag set både store og små harve. Både bugseret og liftophængte, og vi synes faktisk, at de liftophængte harver, ofte er ret oversete, fortæller Christian Rabølle.

- En fornuftig fire meter liftharve med en ordentlig pakvalse kan fås for 100.000 til 150.000 kroner, og den passer fantastisk godt ind til en bedrift på 200 til 500 hektar, hvor ploven stadig er delvis i brug, og hvor eksempelvis 20 procent af arealet er frøgræs, fortæller han og påpeger det faktum, at sammen med en fire meter harve kan en fem furet liftplov til cirka 200.000 i langt de fleste tilfælde passe godt til bedriften.

- Men vi ser for ofte, i de maskinanalyser vi laver, at mange bedrifter under 500 hektar netop har én bugseret harve, som koster prisen på ploven og liftharven til sammen.

Han påpeger dog den store fordel med en bugseret harve, at der altid er sikkerhed for en ensartet arbejdsdybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traktor og harve skal passe sammen

- Hvis man pludselig forelsker sig i en fem eller seks meter bugseret harve, så kan det være man er nødt til at gå ud og investere i en ny stor traktor, som har omkring de 400 hestekræfter, for i princippet kun at blive brugt i 80 til 100 timer om året med den store harve, og det er en rigtig dårlig investering, fortæller Christian Rabølle.

- Man skal i stedet købe en harve, som passer til de traktorer man i forvejen har i maskinhuset.

- Hvis man dog har planer om at udvide sin bedrift og i løbet af de næste år får flere hektar under harven, så kan det være en god fremtidsinvestering, fremfor at købe en harve, som allerede i overmorgen er for lille, supplere Søren Geert Jørgensen, som også kan fortælle om flere og flere bedrifter, der enten laver et maskinsamarbejde, eller får mere jord, og på den måde bliver større.

Passer prisen?

Både Søren og Christian er begge meget imponeret over det store fremmøde på demonstrations-dagen af de 32 harver fra 16 forskellige leverandører og producenter, og netop det kommer landmanden til gode:

- Vi oplever at den pris, som der annonceres med, ikke altid er netto-prisen. Derfor er det meget vigtigt, at man får et tilbud på de harver man har i kikkerten, og derefter har et ordentligt sammenligningsgrundlag, fortæller Christian Rabølle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At der er 16 forskellige leverandører giver også et signal om, at der er noget at hente på prisen, for de er helt sikkert alle til at handle med, tilføjer Søren Geert Jørgensen.